Történelmi filmfelvétel

Kivégzőosztagok pere: Jackson bíró a mozgó gázkamrák használatát részletezi

Miután lezajlott a fő háborús bűnösök pere a nürnbergi Nemzetközi Katonai Törvényszék előtt, az Egyesült Államok egy sor további nürnbergi pert is lefolytatott a háborús bűnösökkel szemben. A kilencedik per, amely egy amerikai katonai törvényszék előtt zajlott, az Einsatzgruppen (mozgó kivégzőosztagok) tagjaira irányult, akiknek a feladata a zsidók és más személyek kivégzése volt a keleti front vonala mögött. Ezen a felvételen Robert Jackson bíró, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának tagja, a nürnbergi perek során az Egyesült Államok legfőbb ügyésze nyitóbeszédében a mozgó kivégzőosztagok által a Szovjetunió lerohanása során a zsidók és más személyek legyilkolására használt mozgó gázkamrákat írja le.

szöveg

A kivégzések egy másik módja az volt, hogy zárt teherautókban vagy furgonokban eresztett mérgező gázokkal az áldozatok fulladását idézték elő. Az áldozatokat itt is azzal az ígérettel vették rá, hogy beszálljanak a gyilkos járművekbe, hogy áttelepítés céljából más területekre szállítják őket. Amint a furgon elhagyta a beszállás helyét, a raktér megtelt mérges gázokkal. Néhány perccel később, amikor a furgon elért a kirakodási helyre, a holttesteket előre kiásott gödrökbe vetették, amelyekből jelöletlen tömegsírok lettek. Ezek voltak tehát az Einsatzgruppen által rendszeresen alkalmazott módszerek.


  • National Archives - Film

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.