Történelmi filmfelvétel

Horogkeresztes zászló Versailles és Párizs fölött

A németek Németalföld és Franciaország felé irányuló nyugati hadjárata szétzúzta a szövetségesek vonalait. A britek mindössze hat hét leforgása alatt kivonták csapataikat a kontinensről, a franciák pedig fegyverszünetet kértek Németországtól. Párizs, a francia főváros 1940. június 14-én került a németek kezére. Ezen a felvételen a győztes német csapatok Versailles-ra és a párizsi Eiffel-toronyra tűzik ki a horogkeresztes zászlót. Versailles, a francia királyok hagyományos rezidenciája különös szimbolikus jelentőséggel bírt a németek számára: itt kiáltották ki 1871-ben a Német Birodalmat, és itt írták alá a versailles-i békeszerződést 1919-ben. A versailles-i békeszerződés megalázó békefeltételeket szabott Németországra az I. világháborús vereség után. Németország ezt követően négy évig, 1944-ig tartotta megszállás alatt Párizst.

szöveg

Horogkeresztes zászló leng a versailles-i kastély felett, ahol 1871-ben kirajzolódott a németek jövője, és ahol 1918-ban megpecsételődött a németek megalázása. Párizs, a régen áhított cél, immár a miénk. Franciaország szíve és lelke, a francia hadiipar központja, a demokrácia és a liberalizmus a szülőhelye immár német kézen van. A Birodalom hadi lobogója az Eiffel-tornyon leng.


  • National Archives - Film
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.