Fritz Alexander Rosenberg

Fritz Alexander Rosenberg

Γένος: 18 Φεβρουαρίου 1881

Γκέτινγκεν, Γερμανία

Ο Fritz ήταν ένας από τους τρεις γιους της εβραϊκής οικογένειας Rosenberg στην πανεπιστημιακή πόλη του Goettingen, όπου οι Rosenberg ζούσαν από τη δεκαετία του 1600. Ο πατέρας του είχε ένα εργοστάσιο λινών υφασμάτων. Ο Fritz εργάστηκε ως πωλητής στο εργοστάσιο και αργότερα αυτός και τα αδέλφια του κληρονόμησαν την επιχείρηση. Το 1913, ο Fritz παντρεύτηκε την Else Herz. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 είχαν δύο γιους και μια κόρη.

1933-39: Το 1933 οι Ναζί ανέβηκαν στην εξουσία στη Γερμανία. Ένα χρόνο αργότερα, το εργοστάσιο των Rosenberg κατασχέθηκε και τρεις Ναζί μπήκαν στο σπίτι της οικογένειας. Ένας αξιωματικός έβαλε ένα όπλο επάνω στο τραπέζι και ενημέρωσε τον Fritz ότι, εάν δεν έφευγαν από το σπίτι σε μια εβδομάδα, θα πέταγαν τους ίδιους και όλα τους τα έπιπλα από το παράθυρο. Μέσα σε έναν μήνα η οικογένεια μετακόμισε στο Αμβούργο. Με την υποστήριξη του θείου του Fritz, η οικογένεια παρέμεινε στο Αμβούργο μέχρι που ξέσπασε ο πόλεμος, το φθινόπωρο του 1939.

1940-43: Το Νοέμβριο του 1941, ο Fritz και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν στο γκέτο του Μινσκ στην ΕΣΣΔ μαζί με 1.000 άλλους Εβραίους από το Αμβούργο. Καθώς η φρουρά των SS τους οδηγούσε σε ένα κτίριο από κόκκινα τούβλα, αμέσως μόλις έφθασαν, είδαν σώματα σκορπισμένα επάνω στο έδαφος. Προτού μπορέσουν να εγκατασταθούν όσοι είχαν μεταφερθεί από το Αμβούργο, έπρεπε να σύρουν τα πτώματα έξω από το κτίριο και να καθαρίσουν το αίμα από τους τοίχους. Μισοφαγωμένο φαγητό ήταν ακόμα στα τραπέζια. Οι φυλακισμένοι εκεί ανέφεραν ότι χιλιάδες Εβραίοι της Σοβιετικής Ένωσης είχαν σκοτωθεί για να δημιουργηθεί χώρος για τους νεοαφιχθέντες.

Το γκέτο του Μινσκ εκκαθαρίστηκε τον Οκτώβριο του 1943. Κανείς δεν έμαθε ποτέ τι απέγινε ο Fritz. Ο γιος του, Heinz, απελάθηκε το Σεπτέμβριο και ήταν ο μοναδικός από την οικογένειά του που επέζησε από τον πόλεμο.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.