Fritz Alexander Rosenberg

Fritz Alexander Rosenberg

Született: 1881. február 18.

Göttingen, Németország

Fritz egy zsidó családban született, két fivérével Göttingen egyetemi városban élt, ahol az 1600-as évek óta éltek a Rosenberg család felmenői. Az apja egy vászongyár tulajdonosa volt. Fritz értékesítőként dolgozott a gyárban, és később testvéreivel együtt megörökölte a vállalkozást. 1913-ban elvette feleségül Else Herzet. Az 1920-as évek elejére két fiuk és egy lányuk született.

1933–39: A nácik 1933-ban hatalomra jutottak Németországban. Egy évre rá a Rosenberg-üzemet elkobozták, és három náci látogatott el a család otthonába. Az egyik tiszt kirakott egy fegyvert az asztalra, és közölte Fritz-cel, hogy amennyiben a család egy héten belül nem távozik, őket és a bútoraikat is az ablakon keresztül hajítják ki. A család egy hónapon belül Hamburgba költözött. Fritz nagybátyjának támogatásával a család 1939 augusztusáig, a háború kirobbanásáig Hamburgban maradt.

1940–43: 1941 novemberében Fritzet és családját 1000 másik hamburgi zsidóval együtt a minszki gettóba deportálták a Szovjetunióban. Amikor megérkeztek, az SS-őrök egy vörös téglás épületbe terelték őket, ahol a család tagjai szerte a földön fekvő holttesteket láttak. Mielőtt a Hamburgból érkezettek a szállást elfoglalhatták volna, az épületből ki kellett vonszolni a hullákat, és a falakról le kellett mosni a vért. Az asztalokon még ott volt a félig elfogyasztott étel. A régebbi rabok azt mondták, hogy több ezer szovjet zsidót gyilkoltak le, hogy legyen hely az újonnan érkezetteknek.

A minszki gettót 1943 októberében számolták fel. Fritzről senki nem hallott többé. Fiát, Heinzet szeptemberben deportálták, ő volt a család egyetlen tagja, aki túlélte a háborút.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.