Nanny Gottschalk Lewin

Nanny Gottschalk Lewin

Γένος: 13 Μαρτίου 1888

Schlawe, Γερμανία

Η Nanny ήταν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά που απέκτησαν οι Εβραίοι γονείς της στη μικρή πόλη Schlawe στη βόρεια Γερμανία, όπου ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης του αλευρόμυλου της πόλης. Στη Nanny είχε δοθεί το εβραϊκό όνομα Nocha. Μεγάλωσε μέσα στο μύλο, σε ένα σπίτι περιτριγυρισμένο από περιβόλια και ένα μεγάλο κήπο. Το 1911, η Nanny παντρεύτηκε τον Arthur Lewin. Μαζί, απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ludwig και την Ursula.

1933-39: Η χήρα μητέρα μου και εγώ μετακομίσαμε στο Βερολίνο. Φοβόμασταν την άνοδο του αντισημιτισμού στο Schlawe και ελπίζαμε, ως Εβραίοι, να περάσουμε απαρατήρητοι εδώ σε μια μεγάλη πόλη. Ζούμε κάτω από την αδελφή μου Kathe, που είναι παντρεμένη με προτεστάντη και έχει αλλαξοπιστήσει. Λίγο αφού εγκατασταθήκαμε, οι Γερμανοί περιόρισαν τις δημόσιες μετακινήσεις των Εβραίων και έτσι δεν αισθανόμαστε πλέον ασφαλείς όταν είμαστε έξω από το διαμέρισμά μας.

1940-44: Η μητέρα μου και εγώ μεταφερθήκαμε στο γκέτο Theresienstadt στη Βοημία. Μας δόθηκε ένα δωμάτιο στον δεύτερο όροφο ενός σπιτιού που είναι βρώμικο, γεμάτο κόσμο και μολυσμένο με ψείρες. Η σόμπα καίει πριονίδι. Ως νεότερη στο δωμάτιό μας -και είμαι 56 ετών- κουβαλάω στην πλάτη μου σακιά με πριονίδι. Έχω αρχίσει να γίνομαι όλο και πιο αδύναμη, έχω πλέον προβλήματα ακοής και χρειάζομαι μπαστούνι για να περπατήσω. Νωρίς σήμερα το πρωί έμαθα ότι είμαι σε έναν κατάλογο ατόμων που πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλο στρατόπεδο. Δεν θέλω να πάω, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή.

Η Nanny μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς στις 15 Μαΐου 1944 και αμέσως μόλις έφθασε θανατώθηκε σε θάλαμο αερίων. Ήταν 56 ετών.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.