Nanny Gottschalk Lewin

Nanny Gottschalk Lewin

Született: 1888. március 13.

Schlawe, Németország

Nanny egy négygyermekes zsidó család legidősebb lányaként született Schlawe kisvárosban Észak-Németországban, ahol az apja volt a városi malom tulajdonosa. Nanny a Nocha héber nevet kapta. A malom mellett nőtt fel, egy gyümölcsösökkel és egy nagy kerttel kerített házban. 1911-ben Nanny feleségül ment Arthur Lewinhez. Két gyermekük született, Ludwig és Ursula.

1933–39: Özvegy édesanyám és én Berlinbe költöztünk. Féltünk a Schlawében egyre erősödő zsidóellenes hangulattól, és reméltük, hogy zsidóként kevésbé leszünk szem előtt a nagyvárosban. Kathe nővéreméknél laktunk a földszinten, aki egy protestáns férfihoz ment feleségül, és kikeresztelkedett. Nem sokkal azután, hogy berendezkedtünk, a németek korlátozni kezdték a zsidók kijárását, és már nem éreztük biztonságban magunkat, ha elhagytuk a lakást.

1940–44: Az édesanyámat és engem a theresienstadti gettóba deportáltak Csehországban. Egy koszos, zsúfolt és tetvektől nyüzsgő ház második emeleti szobájába költöztettek bennünket. A kályhát fűrészporral fűtöttük. A szobánk legfiatalabb lakójaként – a magam 56 évével – én cipeltem fel a fűrészporral teli zsákokat. Folyamatosan gyengülök, megromlott a hallásom és bottal járok. Ma korán reggel azt hallottam, a nevem szerepel a másik táborba szállítandók listáján. Nem akarok menni, de nincs választásom.

Nannyt 1944. május 15-én Auschwitzba deportálták, és megérkezésekor azonnal elgázosították. 56 éves volt.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.