Πίσω στο άρθρο

Einsatzgruppen activity in the Ukraine [LCID: ukr73030]
Λεπτομέρειες
Χάρτης

Τοποθεσίες σφαγής των Einsatzgruppen (Τάγματα Θανάτου) στην Ουκρανία και τις γύρω περιοχές

Το καλοκαίρι του 1941, μετά την επίθεση της Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση, οι Γερμανοί άρχισαν να διαπράττουν μαζικές εκτελέσεις Εβραίων ανδρών, γυναικών και παιδιών σε εδάφη που είχαν καταληφθεί από τις σοβιετικές δυνάμεις. Οι δολοφονίες αυτές ήταν μέρος της «Τελικής Λύσης του Εβραϊκού Ζητήματος», της μαζικής δολοφονίας των Εβραίων της Ευρώπης. Πολλές από αυτές τις μαζικές εκτελέσεις οργανώθηκαν και διαπράχθηκαν από ομάδες κρούσης ή από τα τάγματα ειδικών καθηκόντων που ονομάζονταν Einsatzgruppen στα γερμανικά. Μονάδες των Einsatzgruppen ακολουθούσαν τον γερμανικό στρατό καθώς εισέβαλλε στη Σοβιετική Ένωση και σε εδάφη που ελέγχονταν από τη Σοβιετική Ένωση. Εκτός από τα Einsatzgruppen, και άλλα γερμανικά τάγματα προέβησαν σε μαζικές εκτελέσεις. Αυτές οι μονάδες περιλάμβαναν τα τάγματα της Αστυνομίας Τάξης, στρατιωτικές μονάδες (Βέρμαχτ) και μονάδες της Waffen-SS (ένοπλα τμήματα των SS), καθώς και μονάδες της Schutzmannschaften (συνεργαζόμενες μονάδες της Βοηθητικής Αστυνομίας που αποτελούνταν από ντόπιους νεοσύλλεκτους). Τα Τάγματα Θανάτου ήταν μια σχετικά μικρή ομάδα. Χωρίς πρόσθετες δυνάμεις, η συστηματική μαζική δολοφονία των Εβραίων σε αυτές τις περιοχές δεν θα ήταν δυνατή. 

Αυτός ο χάρτης δείχνει κάποιες τοποθεσίες μαζικών δολοφονιών στην Ανατολική Ευρώπη, στο απόγειο της γερμανικής επεκτατικότητας. Η περιοχή στον χάρτη συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με τη σημερινή Ουκρανία και τμήματα της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και της Ρωσίας. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον τόπο σφαγής Μπάμπι Γιαρ, στο Κίεβο της Ουκρανίας (σημειώνεται με μια κίτρινη κουκίδα). Στο Μπάμπι Γιαρ διαπράχθηκε μία από τις μεγαλύτερες μαζικές δολοφονίες σε μια μεμονωμένη τοποθεσία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.