Προσωπική ιστορία

Emanuel Tanay

Ο Emanuel και η οικογένειά του ζούσαν στην μικρή πόλη Miechow, βόρεια της Κρακοβίας. Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939, οι διώξεις των Εβραίων αυξήθηκαν. Οι Γερμανοί δημιούργησαν γκέτο στο Miechow. Ο Emanuel αναγκάστηκε να ζήσει στο γκέτο. Ο Emanuel, η μητέρα του και η αδελφή του δραπέτευσαν από το γκέτο προτού καταστραφεί το 1942. Εκείνος έμεινε σε μοναστήρι με ψεύτικη ταυτότητα, μαζί με μέλη της πολωνικής αντίστασης. Ο Emanuel έφυγε από το μοναστήρι μετά από ένα χρόνο περίπου, όταν ένας δάσκαλος άρχισε να υποψιάζεται ότι ήταν Εβραίος. Ο Emanuel, στη συνέχεια, ασχολήθηκε με την παράνομη εισαγωγή αγαθών στην Κρακοβία και τη Βαρσοβία. Διέφυγε στην Ουγγαρία το φθινόπωρο του 1943. Μετά τη γερμανική κατοχή της Ουγγαρίας το 1944, ο Emanuel επιχείρησε και πάλι να διαφύγει αλλά συνελήφθη και φυλακίστηκε. Επέζησε του πολέμου.

Καταγραφή

Μία μέρα μας ήρθε μια ανακοίνωση ότι θα δημιουργηθεί μια εβραϊκή συνοικία, η οποία έχει γίνει γνωστή ως γκέτο. Όμως αυτοί, οι Γερμανοί, τις αποκαλούσαν «εβραϊκές συνοικίες», κατ’ ουσίαν, στα γερμανικά. Και σου έδιναν μια περίμετρο όπου μέσα θα μπορούσαν να ζουν οι Εβραίοι, η οποία ήταν ένα μικρό τμήμα της πόλης, και μιλάω για την πόλη όπου ζούσα, αλλά το ίδιο συνέβαινε και σε άλλες πόλεις. Και...οι Πολωνοί που ζούσαν στην περιοχή αυτή έπρεπε να την εκκενώσουν, αλλά δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα διότι η περιοχή που άφηναν οι Εβραίοι ήταν πολύ μεγαλύτερη. Κι έτσι όποιος Πολωνός εκτοπιζόταν από την εβραϊκή ... την καθορισμένη για τους Εβραίους περιοχή...πήγαινε σε πολύ καλύτερες συνοικίες ούτως ή άλλως, όχι όμως το αντίστροφο. εμμμ...Όσον αφορά,εμμμ...οι Εβραίοι μετακόμιζαν, μερικές οικογένειες ανά δωμάτιο, δύο οικογένειες, ίσως μία οικογένεια σε ένα δωμάτιο στην αρχή. Επειδή το γκέτο, η περιοχή αυτή, η εβραϊκή συνοικία, το εβραϊκό μέρος της πόλης θα γινόταν όλο και μικρότερο και μικρότερο. Αλλά στην αρχή ήταν ανοιχτό, ώστε να μπορείς να μπαίνεις και να βγαίνεις σε συγκεκριμένες ώρες. Για παράδειγμα, υπήρχαν περιορισμοί, ένας Εβραίος δεν μπορούσε να είναι στον δρόμο μετά τις επτά. Όμως όλες τις άλλες ώρες μπορούσες να βγεις έξω και να συναναστραφείς με κόσμο, να είσαι έξω. Μία μέρα υπήρξε μια ανακοίνωση: το γκέτο κλείνει. Και μπήκαν πύλες, χτίστηκαν τείχη και δεν μπορούσαμε να βγούμε. Βλέπετε λοιπόν ότι υπήρχε αυτό το ολοένα αυξανόμενο επίπεδο δίωξης.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.