Személyes történet

Emanuel Tanay

Emanuel és családja Krakkótól északra, egy Miechow nevű kisvárosban élt. Miután Németország 1939 szeptemberében megszállta Lengyelországot, a zsidók üldöztetése egyre nagyobb méreteket öltött. A németek gettót alakítottak ki Miechowban. Emanuelnek be kellett vonulnia a gettóba. Majd 1942-ben, mielőtt a gettót felszámolták volna, Emanuel, az édesanyja és a nővére elmenekültek. Emanuel hamis személyazonossággal egy kolostorban húzta meg magát a lengyel földalatti mozgalom más tagjaival együtt. Emanuel nagyjából egy év után elhagyta a kolostort, amikor egy tanára gyanítani kezdte zsidó származását. Ezután Krakkóba és Varsóba csempészett árukat. 1943 őszén Magyarországra menekült. Magyarország 1944-es német megszállását követően Emanuel ismét megpróbált elmenekülni, de elfogták és bebörtönözték. Túlélte a háborút.

szöveg

Egyik nap bejelentették, hogy lesz egy zsidónegyed, amelyet később gettónak neveztek. De ők, a németek, zsidónegyednek hívták. És meghatározták, hogy a zsidók hol élhetnek, a város egy aprócska részén. Most arról a városról beszélek, ahol én laktam, de ez ugyanúgy igaz volt más városokban is. És a területen élő lengyeleknek ki kellett költözniük, de ez nem volt gond, mert a zsidók által elhagyott terület sokkal nagyobb volt. Szóval a lengyeleket kitelepítették a zsidók… a zsidók számára kijelölt területről, és sokkal jobb negyedekbe költözhettek, de ez fordítva nem volt igaz. Több zsidó családnak kellett egy szobába költöznie, bár eleinte még előfordult, hogy egy szobában csak egy család volt. Mert aztán a gettó, a zsidó terület, a zsidó városrész folyamatosan egyre kisebb lett. De eleinte nyitott volt, szóval bizonyos napszakokban szabad ki- és bejárás volt a gettóból. Például a zsidók nem lehettek az utcán hét óra után. De más időszakokban kijöhettünk és elvegyülhettünk, odakint lehettünk. Egyik nap egy bejelentés érkezett: a gettót lezárják. És kapukat, falakat építettek, és nem tudtunk kimenni. Szóval, ahogy látja, állandóan fokozódott...az üldöztetés.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.