Προσωπική ιστορία

George Salton

Ο George απελευθερώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις τον Μάιο του 1945. Είχε περάσει τρία χρόνια κατά τη διάρκεια του πολέμου σε δέκα διαφορετικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το 1945 ήταν στο στρατόπεδο Woebbelin στη Γερμανία. Μετά την απελευθέρωση, πέρασε πάνω από δύο χρόνια σε διάφορα στρατόπεδα εκτοπισμένων. Ο George μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 1947.

Καταγραφή

Η σωματική μου κατάσταση είχε ουσιαστικά επιδεινωθεί πολύ άσχημα. Δεν μπορούσα… να περπατήσω πολύ καλά. Το ισχίο μου με πονούσε, και ήμουν πραγματικά πολύ αδύναμος και πολύ κοντά ψυχολογικά στην κατάσταση όπου ένας κρατούμενος δεν νοιαζόταν αν θα επιζούσε. Δεν είχα φτάσει σε αυτό το σημείο, ακόμα, όταν είδα, με την άκρη του ματιού μου, ανθρώπους να τρέχουν. Σηκώθηκα, λοιπόν, και πήγα να δω τι συνέβαινε. Αλλά ήμουν σε πολύ κακή κατάσταση, και νομίζω ότι, αν δεν με ελευθέρωναν, ήταν θέμα ημερών, θα ήμουν ένα από εκείνα τα σώματα που κείτονται σε σωρούς νεκρών μπροστά από τις τουαλέτες. Ίσως να μου έμενε μια εβδομάδα ακόμα ή δέκα ημέρες προτού… και, αν δεν με ελευθέρωναν και δεν μου έδιναν επιπλέον τροφή και δεν με άφηναν να ξεκουραστώ και να καθίσω στον ήλιο, δεν θα είχα συνέλθει.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.