Személyes történet

George Salton

George-ot 1945 májusában szabadították fel az amerikai csapatok. A háború alatt három évet töltött tíz különböző koncentrációs táborban. 1945-ben a wöbbelini táborban volt Németországban. A felszabadítás után több mint két évet töltött a menekültek számára létrehozott különböző táborokban. George 1947 októberében emigrált az Egyesült Államokba.

szöveg

Fizikailag nagyon leromlott az állapotom. Nem tudtam… nem tudtam rendesen járni. Fájt a csípőm, tényleg nagyon gyenge voltam, és… nagyon közel voltam ahhoz az állapothoz, amikor az embert már nem érdekli, hogy túléli-e. Nem jutottam el erre a pontra, mert amikor a szemem sarkából láttam, hogy futnak az emberek, felkeltem, és megnéztem, hogy mi történik. De nagyon rossz állapotban voltam, és azt hiszem, ha nem szabadítanak fel minket, napokon belül én is feküdtem volna a vécék előtt felhalmozott holttestek között. Szerintem körülbelül egy hetem vagy tíz napom lehetett hátra, és ha nem szabadítanak fel, ha nem kapok több ételt, és ha nem hagyják, hogy a napon ülve pihenjek, nem épültem volna fel.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.