Προσωπική ιστορία

Joseph Maier

Ο Joseph μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1933, αφού τελείωσε το πανεπιστήμιο στη Λειψία. Οι γονείς και ο αδελφός του είχαν αναχωρήσει νωρίτερα από τη Γερμανία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Joseph φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Από το 1940 έως το 1943 διετέλεσε βοηθός συντάκτη σε μια γερμανό-εβραϊκή εφημερίδα της Νέας Υόρκης. Το 1944, εργάστηκε στην αμερικανική πρεσβεία της Βρετανίας ως αναλυτής προπαγάνδας. Το 1946, πήγε στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας ως διερμηνέας. Ανέλυσε υλικό και ντοκουμέντα και συμμετείχε σε πολλές ανακρίσεις για τις δίκες της Νυρεμβέργης.

Καταγραφή

Όλοι τους, με μία εξαίρεση, μου έκαναν την ίδια εντύπωση. Μια πολύ θλιβερή, μονότονη εντύπωση. Η μόνη εξαίρεση, γιατί είχε... εξαιρετικό δείκτη νοημοσύνης, ήταν ο Hjalmar Schacht, ο πρώην πρόεδρος της Reichsbank [γερμανικής κρατικής τράπεζας]. Είχε δείκτη ... πολύ υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Ναι, αλλά ξέρετε τι είναι το περίεργο, ήθελε να τον ανακρίνει, όπως και έγινε τελικά, ένας συνταγματάρχης που πήγε ... που τελικά, εε, έγινε δικαστής Περιφερειακού Δικαστηρίου στις ΗΠΑ. Είχε γνώση οικονομικών και ήθελε να τον ρωτούν σχετικά με την οικονομική του ευφυΐα και τις ικανότητές του και τέτοιου είδους πράγματα, και επέμενε να έχει έναν ανακριτή στον οποίο θα μπορούσε πραγματικά να αποκαλύψει ποια ήταν, ποια ήταν η συμβολή του τόσο στη δημιουργία όσο και την υπονόμευση, στο να υποσκάψει εκ των έσω την...ναζιστική κυβέρνηση μέχρι που τον πέταξαν έξω. Αυτός ο ιδιαίτερα ευφυής, ο μόνος άνθρωπος με ανώτερο δείκτη νοημοσύνης, ο οποίος με εντυπωσίασε ως εκ τούτου, καθόταν εκεί, στο εδώλιο του κατηγορουμένου του ανοικτού Στρατοδικείου θαρρείς ως εκ λάθους από την πλευρά μας, σαν να είχε συνδεθεί το όνομά του με τη λάθος ομάδα. Είπε ... «λες και, ε, το όλο θέμα δεν με αφορά, αφορούσε μόνο αυτό το ετερόκλητο συνονθύλευμα εκεί πέρα. Δικαίως, δικαίως. Αλλά δεν θα έπρεπε να [με] συνδέουν μαζί τους». Τελικά αθωώθηκε.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.