Személyes történet

Joseph Maier

Joseph 1933-ban emigrált az Egyesült Államokba, miután befejezte a tanulmányait a lipcsei egyetemen. Szülei és bátyja már korábban elhagyták Németországot, és az Egyesült Államokba költöztek. Joseph a Columbia Egyetemen tanult. 1940-től 1943-ig egy New York-i német zsidó újság szerkesztőasszisztense volt. 1944-ben propagandaelemzőként dolgozott Nagy-Britanniában az amerikai nagykövetségen. 1946-ban tolmácsként utazott a németországi Nürnbergbe. Különféle anyagokat és feljegyzéseket elemzett, és számos kihallgatáson vett részt a nürnbergi per során.

szöveg

Egy kivétellel mindannyian ugyanazt a benyomást tették rám. Nagyon szomorú és lehangoló benyomást. Az egyetlen kivétel… a kiemelkedően intelligenciája miatt Hjalmar Schacht volt, a Reichsbank [a német központi bank] egykori elnöke. Ő… rendkívül intelligens volt. Igen, de tudja, az volt az érdekes, hogy azt akarta, és végül így is történt, hogy egy ezredes hallgassa ki, aki… aki történetesen aztán bíró lett az Egyesült Államok egyik kerületi bíróságán. Jártas volt a közgazdaságtanban, és a kihallgatáson be akarta mutatni gazdasági zsenialitását és szakértelmét, és ragaszkodott hozzá, hogy olyasvalaki hallgassa ki, akinek igazán kifejtheti, hogy… hogy milyen szerepe volt a náci kormányzat kiépítésében, majd az aláaknázásában, belülről történő rombolásában, amíg el nem távolították. Ez a rendkívül intelligens ember, az egyetlen kimagasló értelmi képességű ember, aki mint ilyen, lenyűgözött engem, úgy ült a vádlottak padján a Katonai Törvényszék nyilvános perén, mint aki a mi hibánkból van ott, és mint akit rossz társasággal hoztak összefüggésbe. Azt mondta: „Ez az egész ügy nem tartozik rám, ez annak a szedett-vedett társaságnak a dolga. Ez így van, ez így van. De engem nem kellene velük összefüggésbe hozniuk.” Őt végül felmentették.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.