Προσωπική ιστορία

Lilly Appelbaum Malnik

Η Γερμανία εισέβαλε στο Βέλγιο το Μάιο του 1940. Αφού οι Γερμανοί συνέλαβαν τη μητέρα της, την αδελφή της και τον αδελφό της, η Lilly αναγκάστηκε να κρυφτεί. Με τη βοήθεια φίλων και της οικογένειά της, η Lilly κράτησε κρυφή την εβραϊκή της ταυτότητα για δύο χρόνια. Αλλά, το 1944, η Lilly καταγγέλθηκε από Βέλγους και απελάθη στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου μέσω του στρατόπεδου συγκέντρωσης Μέχελεν. Μετά την "πορεία προς το θάνατο" από το Άουσβιτς, η Λίλλυ απελευθερώθηκε στο Μπέργκεν-Μπέλσεν από τις Βρετανικές δυνάμεις.

Καταγραφή

Και αυτοί είπαν, "Από τώρα και στο εξής δε θα απαντάς με το όνομά σου. Το όνομά σου είναι ο αριθμός σου." Και η απογοήτευση, η ψυχική αποξένωση, η αποθάρρυνση που ένιωσα, ένιωσα ότι δεν ήμουν ένα ανθρώπινο ον πια. Ξύρισαν τα κεφάλια μας, και αισθάνθηκα τέτοια ντροπή. Και επίσης όταν μας είπαν να ξεντυθούμε, να κάνουμε μπάνιο, μας έκαναν να νιώσουμε σαν,...σαν να είμαστε ζώα. Οι άντρες έκαναν κύκλους γύρω μας και γελούσαν και μας κοιτούσαν, και ένα κορίτσι σε μια τέτοια ηλικία που δεν έχει εκτεθεί σε άλλο άτομο, σε άντρα,...και στέκεσαι εκεί γυμνή, ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.