Személyes történet

Lilly Appelbaum Malnik

Németország 1940 májusában szállta meg Belgiumot. Miután a németek elfogták az édesanyját és a testvéreit, Lilly bujkálni kezdett. Ismerősök és családtagok segítségével Lilly két éven keresztül tartotta titokban zsidó származását. 1944-ben viszont Lillyt belga állampolgárok leleplezték, és a mecheleni internálótáboron keresztül Auschwitz-Birkenauba került. Egy Auschwitzból indított halálmenetet követően Lillyt Bergen-Belsenben szabadították fel brit katonák.

szöveg

Azt mondták: „Mostantól nem hallgatnak a nevükre. A számuk a nevük.” Csalódást, kiábrándultságot, elkeseredettséget éreztem, úgy éreztem, többé nem is vagyok ember. Leborotválták a hajunkat, és én annyira szégyelltem magam. És amikor azt mondták, hogy vetkőzzünk le és menjünk zuhanyozni, azt éreztették velünk, hogy állatok vagyunk. A férfiak ott járkáltak, nevetgéltek és nézegettek minket, fiatal lányokat, akik soha nem voltak ilyennek kitéve, hogy férfiak nézzék őket, ott álltunk meztelenül, és azt kívántam, bárcsak megnyílna alattam a föld és elsüllyednék.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.