Προσωπική ιστορία

Preben Munch-Nielsen

Ο Preben γεννήθηκε από οικογένεια προτεσταντών στο Snekkersten, ένα μικρό ψαροχώρι. Οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Δανία το 1940. Ο Preben έγινε αγγελιαφόρος στην αντίσταση. Όταν η Γκεστάπο (η γερμανική μυστική κρατική αστυνομία) άρχισε να κυνηγά τους Εβραίους στη Δανία τον Οκτώβριο του 1943, ο Preben βοηθούσε πρόσφυγες να κρύβονται σε σπίτια κοντά στην ακτή και τους οδηγούσε σε βάρκες που τους μετέφεραν στη Σουηδία. Ο ίδιος ο Preben αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο στη Σουηδία τον Νοέμβριο του 1943.

Καταγραφή

Όταν τους κατεβάζαμε στην ακτή όπου περίμενε το σκάφος, ξέραμε ακριβώς πότε αυτό θα είναι εκεί. Είχαμε κάποια ... κανονικά το σκάφος ήταν σταθμευμένο στη Σουηδία και, στη συνέχεια, είχαμε πει κάθε μέρα σε εκείνο το σημείο την τάδε ώρα. Και τότε το σκάφος ερχόταν, και μπορούσαμε, εε, να βάλουμε τους επιβάτες μας μέσα. Ήταν όμως μάλλον ασφαλές επειδή κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για την ασφάλεια της διαδρομής από τα σπίτια ως κάτω την παραλία. [Ο συντονιστής της συνέντευξης ρωτά: «Τι σήμαινε ασφάλεια;»] Να μην συλληφθούν. Να μπορούμε να δούμε ότι δεν υπήρχε, ότι δεν υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να τους απειλήσει στην πορεία. Επίσης, έπρεπε να αντιδράσουν με έναν ειδικό τρόπο - πολύ σιωπηλοί. Είχαμε ένα πρόβλημα με τα παιδιά μερικές φορές, όμως είχαμε τον Δρ. Gasfelds. Έκανε ένεση, στα παιδιά. Φοβόταν όμως πολύ μερικές φορές επειδή έλεγε «Δεν τον ξέρω αυτόν τον ασθενή. Πόσο μπορώ ... πόσο είναι καλό να του δώσω;». Αλλά τίποτα δεν συνέβη. Ήταν, περνούσαν όλοι και εμείς ... ποτέ δεν χάσαμε επιβάτη.


Ετικέτες


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.