Személyes történet

Preben Munch-Nielsen

Preben egy protestáns családban született Snekkerstenben, egy kis halászfaluban. A németek 1940-ben szállták meg Dániát. Preben futár lett az ellenállási mozgalomban. Amikor a Gestapo (német állami titkosrendőrség) 1943 októberében megkezdte Dániában a zsidók begyűjtését, Preben menekülteket bújtatott tengerparthoz közeli házakban, és csónakokhoz vezette őket, amelyekkel átkeltek Svédországba. 1943 novemberében Prebennek is Svédországba kellett menekülnie. 1945 májusában tért vissza Dániába.

szöveg

Amikor levittük őket a partra, ahol a csónakok voltak, pontosan tudtuk, hogy mikor lesznek ott a csónakok. Volt néhány… A csónakok általában Svédországban állomásoztak, de minden nap tudtuk, hogy mikor és hova kell menni. És amikor megjött… a csónak, beszálltak az utasok. Eléggé biztonságos volt, mert minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy biztosítsuk az utat a házaktól a partig. [A riporter kérdése: „Mit jelent azt, hogy biztosították?”] Hogy ne tudják elfogni őket. Azt, hogy tudtuk, hogy senki sincs ott, aki veszélyeztetné őket az úton. Ezenkívül nagyon csendben kellett lenniük. Néha a gyerekekkel probléma volt, de ott volt Dr. Gasfelds, aki injekciót adott nekik. Néha nagyon félt, azt mondta: „Ezt a pácienst nem ismerem. Nem tudom, mennyit… adhatok neki.” De nem volt semmi probléma. Mindenkit átjuttatunk, soha… nem veszítettünk el egyetlen utast sem.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.