The title page of "Mein Kampf" by Adolf Hitler. This copy has an inscription by Hitler on the inside cover (not shown) that reads ...

نبرد من

کتاب  نبرد من (Mein Kampf) آدولف هیتلر، شناخته‌شده‌ترین و مشهور‌ترین نوشته منتشر شده‌ی نازی‌هاست.

وقایع کلیدی

  • 1

    نبرد من عناصر کلیدی ایدئولوژی نازیسم را ترویج می‌دهد:‌ یهودی‌ستیزی متعصبانه، دیدگاه نژادپرستی جهانی و سیاست خارجی تهاجمی برای کسب Lebensraum (لبنسراوم یا فضای حیاتی) در اروپای شرقی.

  • 2

    در حدفاصل سال‌های ۱۹۲۵ تا ۱۹۴۵، بیش از ۱۲ میلیون نسخه از آن فروخته شد و به بیش از دوازده زبان از جمله به خط بریل برای آلمانیان نابینا ترجمه شد.

  • 3

    امروزه، نبرد من، به راحتی در اینترنت قابل دسترس است و از ارکان ایدئولوژی نئو-نازی‌ها، یهودی‌ستیزها و نژادپرست‌ها در سراسر جهان می‌باشد.

Mein Kampf (نبرد من)‌ چیست و به چه معناست؟

کتاب Mein Kampf (نبرد من) هیتلر متشکل از زندگی‌نامه وی و بخش دیگر رساله سیاسی وی به قلم اوست. Mein Kampf (به معنای "نبرد من") عناصر اصلی ایدئولوژی نازیسم را ترویج می‌دهد:‌ یهودی‌ستیزی متعصبانه، دیدگاه نژادپرستانه‌ی جهانی و سیاست خارجی تهاجمی برای کسب Lebensraum (لبنسراوم یا فضای حیاتی) در اروپای شرقی. 

چه زمانی و به چه دلیل هیتلر کتاب نبرد من را نوشت؟

Adolf Hitler addresses an SA rally, Dortmund, Germany, 1933

 آدولف هیتلر در یکی از تجمعات اس آ (نیروی شبه نظامی حزب ملی کارگران سوسیالیست آلمان) سخنرانی می‌کند. دورتموند، آلمان ۱۹۳۳

 

منابع، اعتبار:
  • US Holocaust Memorial Museum, courtesy of William O. McWorkman

هیتلر سال ۱۹۲۴و در زندان لندزبرگ (Landsberg) شروع به نگارش کتاب نبرد من کرد. وی به دلیل تلاش برای کودتای نافرجام علیه جمهوری آلمان در نوامبر ۱۹۲۳ که به کودتای مونیخ (Beer Hall Putsch) معروف شد، به زندان افتاده بود. هرچند این کودتا نافرجام ماند، با این حال، هیتلر از محاکمه خود به عنوان دستاویزی برای گسترش پروپاگاندای نازی استفاده کرد. وی که تا پیش از این ماجرا چندان شناخته شده نبود، بلافاصله در کانون توجهات در آلمان و نزد جراید بین‌المللی قرار گرفت. دادگاه او را به پنج سال زندان محکوم کرد اما او تنها کمتر از ۹ ماه از مجازات را در زندان سپری کرد. با توجه به سابقه بلندبالای وی در مناصب سطح پایین، وی امیدوار بود با نشر کتاب به منابع مالی دست یابد و این کتاب بستری تبلیغاتی، برای نشر دیدگاه‌های رادیکال وی و حمله به افرادی که وی آنها را خائن به خود و آلمان می‌دانست فراهم آورد.

او ابتدا عنوان ½4  Jahre Kampf gegen Lüge, Dummheit und Feigheit. Eine Abrechnung (چهار سال و نیم نبرد در برابر دروغ، حماقت و بزدلی. یک تسویه حساب) را برای کتاب خود برگزید، اما در نهایت عنوان خلاصه Mein Kampf (نبرد من) برای آن برگزیده شد. در سال ۱۹۲۵، مرکز نشر حزب نازی (Franz Eher Verlag) جلد اول را منتشر ساخت. جلد دوم در سال بعد منتشر شد.

در تابستان ۱۹۲۸، هیتلر دومین کتاب خود را نیز نوشت و در آن دیدگاه‌های سیاست خارجی خود را بیشتر تشریح نمود، اما هرگز آن را منتشر نکرد. این نوشته تا سال ۱۹۵۸، زمانی‌که نسخه تایپ شده آن در آرشیوهای ملی ایالات متحده در میان میلیون‌ها صفحه اسناد توقیف شده توسط ایالات متحده بعد از پایان جنگ جهانی دوم پیدا شد، کشف نشده بود.

پیدایش حزب نازی، نبرد من و پروپاگاندا

Picture postcard showing a crowd of saluting Germans superimposed on an enlarged image of Hitler and a Nazi stormtrooper.

کارت پستالی که تصویر گروهی از آلمانی ها در حال دادن سلام نظامی را روی تصویر بزرگ شده هیتلر و یکی از اعضای گارد ضربت نازی ها انداخته است. مونیخ، آلمان، حدود سال 1932.

منابع، اعتبار:
  • US Holocaust Memorial Museum, courtesy of James Sanders

کتاب نبرد من، در ابتدا امر با فروش زیاد همراه نشد. نخستین ویرایش ۱۰٫۰۰۰ نسخه‌ای با فروش خوبی مواجه شد و دومین ویرایش نیز منتشر شد، اما پس از آن روند فروش بلافاصله کند شد. این امر در سال ۱۹۳۰ زمانی‌که حزب نازی موفقیت‌های چشمگیری در انتخابات پارلمانی کسب کرد، به سرعت تغییر یافت. در سال ۱۹۲۸، نازی‌ها از میان حدود ۵۰۰ کرسی، تنها ۱۲ کرسی در پارلمان آلمان (Reichstag) به خود اختصاص دادند. اما در سال ۱۹۳۰، این عدد به ۱۰۷ و در تابستان ۱۹۳۲ با ۲۳۰ کرسی  به بزرگترین حزب کشور تبدیل شدند. به همین ترتیب، فروش کتاب نبرد من نیز افزایش یافت. تا اواخر ۱۹۳۲، حدود ۲۳۰٫۰۰۰ نسخه از کتاب به فروش رفته بود.

پس از آنکه هیتلر در ۳۰ ژانویه ۱۹۳۳ به عنوان صدراعظم آلمان برگزیده شد، محبوبیت کتاب اوج گرفت و نویسنده آن مولتی-میلیونر شد. در آن سال بیش از ۸۵۰٫۰۰۰ نسخه به فروش رفت. ناشر از طریق بازاریابی فعال برای خرید کتاب بر عموم مردم، موسسات آلمان و سازمان‌های نازی فشار وارد می‌کرد. تبدیل آدولف هیتلر از یک سرباز عادی آلمانی به رهبری بی‌عیب و نقص توسط ماشین تبلیغاتی نازی فروش کتاب را به میزان قابل توجهی افزایش داد. تا پایان سال ۱۹۴۴، بیش از ۱۲ میلیون نسخه چاپ شده بود؛ که اکثر آنها بعد از ۱۹۳۹ به چاپ رسیده بود.

برای افزایش فروش، مرکز نشر حزب نازی نسخه‌های ویژه یا تجاری شامل یک نسخه به زبان بریل، نسخه برای زوج‌های تازه عروس و نسخه پنجاهمین سالگرد تولد هیتلر در ۱۹۳۹ را منتشر کرد. علاوه براین، مجوز ترجمه کتاب به زبان‌های مختلف از جمله انگلیسی را نیز صادر کرد.

نبرد من بعد از جنگ جهانی دوم

بعد از شکست آلمان نازی در مه ۱۹۴۵، متفقین شروع به از میان برداشتن سیستماتیک پروپاگاندای نازی (شامل کتاب‌ها، نقشه‌ها، فیلم‌ها، مجسمه‌ها، پرچم‌ها و نمادها) از کتابخانه‌ها، دانشگاه‌ها، فروشگاه‌ها، ساختمان‌ها و خیابان‌های شهر کردند. طبق دستورالعمل های ارائه شده در کنفرانس های رهبران متفقین در یالتا (کریمه) و پوتسدام، مقرر شد آلمان از نظامی‌گری و نازیسم دست بکشد به نحوی که به یک جامعه دموکراتیک مبدل شود تا هرگز صلح جهانی را تهدید نکند

جهت مطابقت با این سیاست‌ها، مقامات متفقین، پخش کتاب نبرد من و سایر متون نازی را متوقف و چاپ مجدد آنها را ممنوع اعلام کردند. متعاقباً مقامات آمریکایی حق تالیف را به دولت ایالتی باواریا واگذار کردند تا از صلاحیت قانونی خود برای جلوگیری از انتشار مجدد کتاب هیتلر به زبان آلمان و هر زبان دیگری به استثنای زبان انگلیسی جلوگیری نماید. علیرغم این تلاش‌ها، دولت باواریا هرگز موفق به توقف کامل بازنشر نبرد من نشد. این کتاب به صورت نسخه کاغذی به زبان‌های مختلف چاپ شده و نسخه الکترونیکی آن نیز در اینترنت در دسترس است.

در نیمه‌شب ۳۱ دسامبر ۲۰۱۵، حق تألیف نبرد من منقضی شد، و کنترل مقامات دولتی باواریا بر نشر کتاب پایان یافت. برای تدارک پایان این دوره حق تألیف، موسسه مشهور تاریخ معاصر مونیخ یک نسخه انتقادی از این اثر را نشر کرد که در آن ایده‌های هیتلر را تفسیر نموده و نقش اسفبار ایدئولوژی نژادی نازی در واقعه‌ی هولوکاست را تشریح کرده است.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.

واژه‌نامه