Mi az a Mein Kampf, és mit jelent?

Adolf Hitler Mein Kampf című műve részben önéletírás, részben politikai értekezés. A Mein Kampf (jelentése „Harcom”) a nácizmus legfőbb elemeit népszerűsítette: a fanatikus antiszemitizmust, a rasszista világszemléletet, valamint az agresszív külpolitikát, melynek fő iránya a Lebensraum (élettér) megszerzése Kelet-Európában.

Mikor és miért írta Hitler a Mein Kampf című könyvet?

Hitler a Mein Kampf-otmegírásához 1924-ben kezdte írni a landsbergi börtönben, ahol hazaárulásért rá szabott büntetését töltötte, miután 1923 novemberében megpróbálta megdönteni a német köztársaságot a müncheni sörpuccsal. Bár a puccskísérlet sikertelen volt, Hitler a tárgyalását a náci propaganda terjesztésének eszközeként használta fel. Noha azelőtt szinte ismeretlen volt, a puccs azonnal hírhedtté tette mind a német, mind a nemzetközi sajtóban. A bíróság öt évre ítélte, amelyből nem egészen 9 hónapot töltött börtönben. Mivel politikai karrierje mélypontján volt, abban bízott, hogy a könyv kiadásával amellett, hogy némi pénzt is keres, propagandaként terjesztheti radikális nézeteit, és támadhatja azokat, akiket azzal vádolt, hogy elárulták mind őt, mind Németországot.

A könyv eredeti címe a következő volt: 4 ½ Jahre Kampf gegen Lüge, Dummheit und Feigheit. Eine Abrechnung (Négy és fél évnyi harc a hazugságok, a butaság és a gyávaság ellen. Számvetés). Végül azonban a szerző Mein Kampf-ra rövidítette a címet. A náci párt kiadója (a Franz Eher Verlag) 1925-ben adta ki az első kötetet. A második kötet a következő évben jelent meg.

Hitler 1928 nyarán megírt egy második könyvet, amelyben még bővebben kifejtette külpolitikai nézeteit, azonban ezt a könyvet már nem adták ki. A szöveget csak 1958-ban fedezték fel, amikor rábukkantak a gépelt kéziratra az USA Nemzeti Levéltárában, ahol több millió oldalnyi olyan dokumentum található, amelyet az Egyesült Államok foglalt le a II. világháború végén.

A Náci párt felemelkedése, a Mein Kampf és a propaganda

Adolf Hitler az olimpiai zászló előtt szalutál a berlini olimpiai játékok megnyitóján.

A Mein Kampf nem vált azonnal bestsellerré. Az első kiadás 10 000 példányából a legtöbb elkelt, így megjelentettek egy második kiadást is, azonban ezt követően lényegesen csökkent a könyv népszerűsége. A helyzet 1930-ban, a Náci párt parlamenti választásokon történő jelentős előretörésével gyorsan megváltozott. 1928-ban a német parlament (a Reichstag) majdnem 500 helyéből mindössze 12-t szereztek meg a nácik. 1930-ban már 107 mandátumot szereztek, 1932 nyarán pedig 230-at, így a legnagyobb párttá váltak a parlamentben. Ennek megfelelően a Mein Kampf eladási számai is lényegesen megemelkedtek. 1932 végére majdnem 230 000 példányt adtak el a könyvből.

Miután kinevezték Hitlert német kancellárrá 1933. január 30-án, a Mein Kampf népszerűsége az egekbe szökött, így szerzőjét multimilliomossá tette. Egyedül ebben az évben több mint 850 000 kötetet adtak el. A kiadó erőszakos marketingtevékenységet folytatott, és nyomást gyakorolt a közönségre. a német közintézményekre és a náci szervezetekre, hogy minél több példányt vásároljanak. Az is nagymértékben hozzájárult az eladások forgalmának növekedéséhez, hogy a náci propagandagépezet Adolf Hitlert egy átlagos német katonából és politikusból egy tévedhetetlen, istenszerű vezetővé alakította. 1944 végére több mint 12 millió példányt nyomtattak, a legtöbbet 1939 után.

Az eladási számok további növelésére a náci kiadó különleges, illetve évfordulós kiadásokat is megjelentetett, ilyen volt például a Braille-írással megjelent kötet, az új házasoknak szóló kiadvány vagy Hitler 50. születésnapjára 1939-ben megjelenő kiadás. Engedélyezte továbbá a könyv különböző nyelvekre így angolra történő fordítását is.

A Mein Kampf a II. világháborű után

A náci Németország 1945-ös bukását követően a szövetségesek elkezdték szisztematikusan eltávolítani a náci propagandát (pl. a könyveket, filmeket, szobrokat, zászlókat és szimbólumokat) a könyvtárakból, egyetemekről, boltokból, épületekből és az utcákról. A szövetséges államok vezetőinek jaltai és potsdami konferenciáin meghatározott irányelvek alapján Németországot meg kellett tisztítani a militáns és náci eszméktől annak érdekében, hogy az ország demokratikus társadalommá alakulhasson át, amelyik soha többé nem fogja veszélyeztetni a világbékét.

Ezen irányelvek alapján a megszálló szövetséges tisztek kivonták a forgalomból a Mein Kampf-ot és más náci szövegeket, továbbá betiltották az újabb kiadásukat is. Az amerikai hatóságok ezt követően a szerzői jogokat a bajor szövetségi kormányra ruházták át, mely joghatósági szerepét kihasználva megakadályozta Hitler könyvének újrakiadását Németországban és másutt, az angol nyelvű verziók kivételével. A bajor kormányzat minden igyekezete ellenére sem tudta soha teljesen megakadályozni a Mein Kampf újranyomtatását. Számos nyelven kiadták azóta papírformátumban és az interneten megjelent elektronikus formátumban is.

2015. december 31-én éjfélkor lejártak a Mein Kampf szerzői jogai, így a bajor kormány már nem képes hivatalosan ellenőrizni a könyv kiadását. Németország elismert műhelye, a müncheni Kortárs Történeti Intézet ezen határidő közeledtével megjelentette a mű kritikai kiadását, amely kontextusba helyezi Hitler eszméit, és részletesen bemutatja, hogy a náci faji ideológia milyen tragikus szerepet játszott a holokausztban.