The title page of "Mein Kampf" by Adolf Hitler. This copy has an inscription by Hitler on the inside cover (not shown) that reads ... [LCID: n09954]

Mein Kampf

Adolf Hitler Mein Kampf (Harcom) cimű könyve minden idők legismertebb és legnépszerűbb náci szövege.

A legfontosabb tények

  • 1

    A Mein Kampf a nácizmus legfőbb elemeit népszerűsítette: a fanatikus antiszemitizmust, a rasszista világszemléletet, valamint az agresszív külpolitikát, melynek fő iránya a Lebensraum (élettér) megszerzése Kelet-Európában.

  • 2

    Több mint 12 millió példányban kelt el 1925-től 1945 nyaráig, tucatnál is több nyelvre lefordították, és még Braille-kiadásban is megjelent a németországi vakok számára.

  • 3

    Mein Kampf ma széles körben hozzáférhető az interneten, és kapocsként szolgál a neonácik, az antiszemiták és a rasszisták között az egész világon.

Mi az a Mein Kampf, és mit jelent?

Adolf Hitler Mein Kampf című műve részben önéletírás, részben politikai értekezés. A Mein Kampf (jelentése „Harcom”) a nácizmus legfőbb elemeit népszerűsítette: a fanatikus antiszemitizmust, a rasszista világszemléletet, valamint az agresszív külpolitikát, melynek fő iránya a Lebensraum (élettér) megszerzése Kelet-Európában.

Mikor és miért írta Hitler a Mein Kampf című könyvet?

Hitler a Mein Kampf-otmegírásához 1924-ben kezdte írni a landsbergi börtönben, ahol hazaárulásért rá szabott büntetését töltötte, miután 1923 novemberében megpróbálta megdönteni a német köztársaságot a müncheni sörpuccsal. Bár a puccskísérlet sikertelen volt, Hitler a tárgyalását a náci propaganda terjesztésének eszközeként használta fel. Noha azelőtt szinte ismeretlen volt, a puccs azonnal hírhedtté tette mind a német, mind a nemzetközi sajtóban. A bíróság öt évre ítélte, amelyből nem egészen 9 hónapot töltött börtönben. Mivel politikai karrierje mélypontján volt, abban bízott, hogy a könyv kiadásával amellett, hogy némi pénzt is keres, propagandaként terjesztheti radikális nézeteit, és támadhatja azokat, akiket azzal vádolt, hogy elárulták mind őt, mind Németországot.

A könyv eredeti címe a következő volt: 4 ½ Jahre Kampf gegen Lüge, Dummheit und Feigheit. Eine Abrechnung (Négy és fél évnyi harc a hazugságok, a butaság és a gyávaság ellen. Számvetés). Végül azonban a szerző Mein Kampf-ra rövidítette a címet. A náci párt kiadója (a Franz Eher Verlag) 1925-ben adta ki az első kötetet. A második kötet a következő évben jelent meg.

Hitler 1928 nyarán megírt egy második könyvet, amelyben még bővebben kifejtette külpolitikai nézeteit, azonban ezt a könyvet már nem adták ki. A szöveget csak 1958-ban fedezték fel, amikor rábukkantak a gépelt kéziratra az USA Nemzeti Levéltárában, ahol több millió oldalnyi olyan dokumentum található, amelyet az Egyesült Államok foglalt le a II. világháború végén.

A Náci párt felemelkedése, a Mein Kampf és a propaganda

Adolf Hitler az olimpiai zászló előtt szalutál a berlini olimpiai játékok megnyitóján.

A Mein Kampf nem vált azonnal bestsellerré. Az első kiadás 10 000 példányából a legtöbb elkelt, így megjelentettek egy második kiadást is, azonban ezt követően lényegesen csökkent a könyv népszerűsége. A helyzet 1930-ban, a Náci párt parlamenti választásokon történő jelentős előretörésével gyorsan megváltozott. 1928-ban a német parlament (a Reichstag) majdnem 500 helyéből mindössze 12-t szereztek meg a nácik. 1930-ban már 107 mandátumot szereztek, 1932 nyarán pedig 230-at, így a legnagyobb párttá váltak a parlamentben. Ennek megfelelően a Mein Kampf eladási számai is lényegesen megemelkedtek. 1932 végére majdnem 230 000 példányt adtak el a könyvből.

Miután kinevezték Hitlert német kancellárrá 1933. január 30-án, a Mein Kampf népszerűsége az egekbe szökött, így szerzőjét multimilliomossá tette. Egyedül ebben az évben több mint 850 000 kötetet adtak el. A kiadó erőszakos marketingtevékenységet folytatott, és nyomást gyakorolt a közönségre. a német közintézményekre és a náci szervezetekre, hogy minél több példányt vásároljanak. Az is nagymértékben hozzájárult az eladások forgalmának növekedéséhez, hogy a náci propagandagépezet Adolf Hitlert egy átlagos német katonából és politikusból egy tévedhetetlen, istenszerű vezetővé alakította. 1944 végére több mint 12 millió példányt nyomtattak, a legtöbbet 1939 után.

Az eladási számok további növelésére a náci kiadó különleges, illetve évfordulós kiadásokat is megjelentetett, ilyen volt például a Braille-írással megjelent kötet, az új házasoknak szóló kiadvány vagy Hitler 50. születésnapjára 1939-ben megjelenő kiadás. Engedélyezte továbbá a könyv különböző nyelvekre így angolra történő fordítását is.

A Mein Kampf a II. világháborű után

A náci Németország 1945-ös bukását követően a szövetségesek elkezdték szisztematikusan eltávolítani a náci propagandát (pl. a könyveket, filmeket, szobrokat, zászlókat és szimbólumokat) a könyvtárakból, egyetemekről, boltokból, épületekből és az utcákról. A szövetséges államok vezetőinek jaltai és potsdami konferenciáin meghatározott irányelvek alapján Németországot meg kellett tisztítani a militáns és náci eszméktől annak érdekében, hogy az ország demokratikus társadalommá alakulhasson át, amelyik soha többé nem fogja veszélyeztetni a világbékét.

Ezen irányelvek alapján a megszálló szövetséges tisztek kivonták a forgalomból a Mein Kampf-ot és más náci szövegeket, továbbá betiltották az újabb kiadásukat is. Az amerikai hatóságok ezt követően a szerzői jogokat a bajor szövetségi kormányra ruházták át, mely joghatósági szerepét kihasználva megakadályozta Hitler könyvének újrakiadását Németországban és másutt, az angol nyelvű verziók kivételével. A bajor kormányzat minden igyekezete ellenére sem tudta soha teljesen megakadályozni a Mein Kampf újranyomtatását. Számos nyelven kiadták azóta papírformátumban és az interneten megjelent elektronikus formátumban is.

2015. december 31-én éjfélkor lejártak a Mein Kampf szerzői jogai, így a bajor kormány már nem képes hivatalosan ellenőrizni a könyv kiadását. Németország elismert műhelye, a müncheni Kortárs Történeti Intézet ezen határidő közeledtével megjelentette a mű kritikai kiadását, amely kontextusba helyezi Hitler eszméit, és részletesen bemutatja, hogy a náci faji ideológia milyen tragikus szerepet játszott a holokausztban.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.