Dachau (rövidített cikk)

Kényszermunkát végző rabok. Egy SS-ellenőrzés közben készült fénykép.

A nácik által 1933 márciusában létrehozott dachaui koncentrációs tábor Németország déli részén, Münchentől mintegy 15 kilométernyire északnyugatra feküdt. Első foglyai német kommunisták, szociáldemokraták, szakszervezeti vezetők, a Jehova tanúi, romák (cigányok), homoszexuálisok és visszaeső bűnözők voltak. Az 1938. november 10-11-i Kristályéjszaka után azonban – 10 000-nél is több férfi internálásával – a zsidó rabok száma is emelkedni kezdett. 1933 és 1945 között több mint 188 000 embert tartottak itt fogva, akik közül 1940 januárja és 1945 májusa között legalább 28 000-en meghaltak – ehhez hozzá kell adni az 1933 és 1939 vége között itt eltűntek számát. A Dachauban elpusztult áldozatok pontos száma nem ismert, és valószínűleg már soha nem is nyomozható ki. Ez a tábor egyben az SS koncentrációs táboraiban alkalmazandó őrök kiképzőhelye is volt, és az itt begyakorolt szervezési modellek és eljárások váltak az összes náci koncentrációs tábor mintájává.

Dachauban a német orvosok különféle kísérleteket végeztek a fogvatartottakon, beleértve például dekompressziós kamrákban a nagy magasságot modellező kísérleteket, a maláriával és tuberkulózissal kapcsolatos kísérleteket, a test lehűtésével kapcsolatos kísérleteket, valamint az új gyógyszerek tesztelését is. Ezen kísérletek következtében emberek százai haltak meg vagy szenvedtek maradandó károsodást. A tábor többi lakóját kényszermunkásokként használták a létesítmény működtetésében, építési projektekben, valamint kézműipari tevékenységekben, 30-nál is több nagyméretű alegységében pedig mintegy 30 000 ember dolgozott a német katonaság felszerelésének előállításán. A kényszermunkába sok ezren belehaltak. 1945-ben pedig, amikor a kiürített keleti táborokból folyamatosan érkeztek ide foglyok, a tífuszjárvány okozott komoly problémát. Amikor 1945. április 29-én az amerikai erők felszabadították a tábort, annak közelében több mint 30, holttestekkel teli vasúti kocsit találtak.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.