Personal effects taken from the prisoners at Auschwitz before they were taken to the gas chamber. [LCID: 14877]

Gázkamrák

A nácik 1939 vége felé kezdtek tömeggyilkosság céljából mérgező gázokkal kísérletezni, amelynek során mentálisan sérült betegeket öltek meg („eutanázia”). A nácik eufemizáló szóhasználatában az „eutanázia” a mentális betegségeik és fizikai fogyatékosságok miatt „életre méltatlanoknak” ítélt német állampolgárok szisztematikus meggyilkolását jelentette.

EUTANÁZIAPROGRAM

Fénykép a következő felirattal: „... Mivel Isten nem akarhatja, hogy a betegek és gyengék szaporodjanak.” Ez a kép egy propagandafilmből származik.

Az eutanáziaprogram részeként hat elgázosító létesítményt hoztak létre a következő helyszíneken: Bernburg, Brandenburg, Grafeneck, Hadamar, Hartheim és Sonnenstein. Ezek a megsemmisítő központok tiszta, kémiai úton előállított szén-monoxid gázt alkalmaztak.

MOZGÓ GÁZKAMRÁK (GÁZTEHERAUTÓK)

A Szovjetunió 1941. júniusi lerohanását és a mozgó kivégzőosztagok (Einsatzgruppen) tömeggyilkosságait követően a nácik átalakított teherautókban létesített mozgó gázkamrákkal kísérleteztek. Ezekben a járművekben a motor kipufogógázát a hermetikusan lezárt rakodótér belsejébe vezették. A teherautókat akkor kezdték el használni, amikor az Einsatzgruppe tagjai harci kimerültségre kezdtek panaszkodni, és arra, hogy a nők és gyermekek lelövése túlzott lelki megterheléssel jár. Az elgázosítás ráadásul olcsóbb megoldásnak is bizonyult. Az Einsatzgruppen (mozgó kivégzőosztagok) több százezer embert, főként zsidókat, romákat és értelmi fogyatékosokat gyilkoltak meg a mérgező gázzal.

HALÁLTÁBOROK

Chelmno

1941-ben az SS megállapította, hogy a „végső megoldás” leghatékonyabb kivitelezési módja a zsidók haláltáborokba történő deportálása és elgázosítása. Ugyanebben az évben Lengyelországban megnyitották a chelmnoi tábort. A Lódz környékén élő zsidó és roma lakosságot itt gyilkolták meg átalakított teherautókban működő mozgó gázkamrák használatával.

Belzec, Sobibor és Treblinka

1942-ben a szintén lengyelországi Belzecben, Sobiborban és Treblinkában már épített gázkamrákban kezdődtek a szisztematikus tömeggyilkosságok (dízelmotorokkal előállított szén-monoxid gázzal). Miután az áldozatokat kiszállították a marhavagonokból, azt mondták nekik, hogy fertőtlenítő „zuhanyt” kell venniük. A náci és ukrán őrök néha kiabáltak az áldozatokkal, és verték őket, azt parancsolva nekik, hogy feltartott kézzel menjenek be a kamrába. Így ugyanis többen fértek be, és minél többen voltak, annál hamarabb megfulladtak.

Gázkamra Auschwitz fő táborában közvetlenül a felszabadítást követően.

Auschwitz

Mindezzel párhuzamosan a nácik továbbra is kutatták a hatékonyabb kivégzési módszereket. A lengyelországi Auschwitzban található táborban 1941 szeptemberében 600 szovjet hadifoglyon és 250 beteg táborlakón kipróbálták a (korábban fertőtlenítésre és rovarirtásra használt) Zyklon-B granulátumot, amely a levegővel érintkezve halálosan mérgező gázzá alakul át. Ez bizonyult a leggyorsabban ölő módszernek, ezért ezt választották az auschwitzi tömeggyilkosságok eszközéül.

A deportálások csúcspontján naponta 6000 embert gyilkoltak meg az auschwitzi gázkamrákban.

KONCENTRÁCIÓS TÁBOROK

Bár az olyan táborok, mint a stutthofi, a mauthauseni, a sachsenhauseni és a ravensbrücki, nem kifejezetten haláltáborok voltak, ezekben is voltak gázkamrák. Ezek a kamrák viszonylag kicsik voltak, és a nácik által munkára alkalmatlannak ítélt foglyok kivégzésére szolgáltak. A legtöbb tábor gázkamráiban Zyklon-B gázt használtak.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.