Történelmi filmfelvétel

Bergen-Belsen felszabadítása

A brit csapatok 1945 áprilisában szabadították fel a bergen-belseni koncentrációs tábort. Saját katonáik nyilatkozatait vették filmre. Ezen a brit katonai felvételen a britek tábori lelkésze, T.J. Stretch számol be benyomásairól a táborral kapcsolatban.

szöveg

T.J. Stretch tiszteletes vagyok, lelkészként kerültem a tábort felszabadító alakulathoz. Fishguardban élek, az aberystwyth-i Szentháromság templomban volt a plébániám. Nyolc napja vagyok itt, és soha életemben nem láttam még ilyen pokoli szörnyűségeket. Ma reggel több mint ötezer halottat temettünk el, akikről nem tudjuk, kik voltak. A mögöttem látható gödörbe további ötezer kerül majd, és még két ilyen gödröt kell ásnunk. Mindannyiuk halálát a szándékos éheztetés, a tífusz és egyéb betegségek okozták, amelyek az SS-őrök és az SS-vezető kegyetlen bánásmódja miatt terjedt ezek közt a szegény emberek közt.


  • Imperial War Museum - Film Archive

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.