Történelmi filmfelvétel

Osztrák menekülttábor

A II. világháború után a szövetségesek több millió menekültet telepítettek vissza a szülőhazájukba. Több százezren azonban, köztük több mint 250 000 zsidó menekült, nem tudtak vagy nem akartak hazatérni. A legtöbb zsidó menekült inkább elhagyta volna Európát, és Palesztinában vagy az Egyesült Államokban kívánt letelepedni. Az ENSZ Segélyezési és Helyreállítási Igazgatósága (UNRRA) az elfoglalt Németország és Ausztria területén található táborokban szállásolta el őket, amíg lehetségessé nem vált az áttelepítésük. A felvételen zsidó menekültek láthatók, akik a táborokban nevelik gyermekeiket és felkészítik őket egy későbbi palesztinai emigrálásra.

szöveg

Ausztria ezen területén most is több ezer zsidó menekült él hontalanul. Dolgoznak és reménykednek ugyan, de legtöbb szükségletüket továbbra is az UNRRA biztosítja. A hegycsúcsokkal körbevett szabadtéri iskolák diákjai írni, olvasni és számolni tanulnak. Az angolórán az elsők között megtanult mondat a tábor minden lakójának reményeit és álmait kifejezi. A fiataloknak sosem volt valódi otthonuk, de mégis sikerült megőrizniük a jókedvüket. Kétségkívül sötét jövő elé néznek, hacsak Európa nem rendezi az emberek sorsát igazságos módon.


  • UCLA Film and Television Archive
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.