Történelmi filmfelvétel

Auschwitz felszabadítása

Az auschwitzi táborba érkezve az áldozatoknak minden személyes tulajdonukat át kellett adniuk. A rabok holmiját rutinszerűen összecsomagolták, és Németországba szállították, ahol a civil lakosság körében szétosztották vagy a német iparban használták fel. Az auschwitzi tábort 1945 januárjában szabadították fel. Ezen a szovjet katonai felvételen civilek és szovjet katonák az auschwitzi haláltáborba deportált emberek holmijait kutatják át.

szöveg

A nők fejét megölésük előtt a nácik leborotválták, a hajat zsákokba rakták. Húsz kiló, huszonkét kiló – nyersanyag a német gyáraknak. Hétezer kilogramm haj, 140 000 meggyilkolt nő. A fasiszták halottakkal kereskedtek. Trágyát készítettek az emberi csontokból, és leszállították a Strenn vállalatnak. A hajat az államosított kárpitosvállalatoknak adták el. Ugyanennek az iparnak egy másik ágazatában a rablók kitépték a holttestek aranyfogait. Az ilyen trófeák összesen 35 raktárépületet töltöttek meg. Itt szemüvegeket tároltak. Ha csak minden tizedik rab viselt is szemüveget, hányat kellett legyilkolniuk, hogy ennyi összegyűljön? A halottak ruhái és alsóneműi. És kinek szánták Németországban a meggyilkolt csecsemők ruháit? Ezt a halom ruhát, ez a kabátkát, az 514 843 darab férfi, női és gyermekruhát.


Bejelölések


  • National Archives - Film
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.