Chaim Engel

Chaim Engel

Született: 1916

Brudzew, Lengyelország

Chaim családja egy kisvárosból érkezett, ahol apja egy szövetbolt tulajdonosa volt. Amikor antiszemita pogromok törtek ki Brudzewben, az Engel család Lodz iparvárosába költözött. Chaim ekkor 5 esztendős volt. Lódzban egy zsidó iskolába járt, ahol világi nevelést is kapott. Miután befejezte a középiskolát, Chaim apja szövetgyárában kezdett dolgozni.

1933–39.: Lódzban főként zsidók laktak a környékünkön, így a barátaim nagy része is zsidó volt. Fiatalemberként megkezdtem a kötelező katonai szolgálatomat. 1939. szeptember 1-jén, mindössze két héttel a szolgálatom letelte előtt, a németek megszállták Lengyelországot. Néhány hétre rá hadifogságba estem. Az egyik német fogva tartóm megtudta, hogy zsidó vagyok, de nem lőtt le. Németországba szállítottak kényszermunkára.

1940–44: 1940 márciusában az összes zsidó hadifoglyot visszaszállították Lengyelországba. 1942 nyarán a sobibori haláltáborba deportáltak. 1943 októberében a foglyok egy kis csoportja fellázadt. Én leszúrtam a felügyelőnket, aki belehalt a sérülésbe. Minden egyes döfésnél ezt kiáltottam: „Az apámért, az anyámért és minden zsidóért, akiket megöltetek.” A kés megcsúszott, én megvágtam magam, és elborított a vér. Zűrzavar támadt, és sok fogoly a főkapun át menekült. Néhányan aknára léptek. Mások feladták, és nem futottak tovább. Én megragadtam a barátnőmet, és az erdőbe rohantunk.

Chaim barátnőjével, Selmával a lengyel erdőkben bujkált. A háborút követően összeházasodtak, és Európában majd Izraelben éltek. Az Engel család 1957-ben telepedett le az Egyesült Államokban.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.