Ernest G. Heppner

Ernest G. Heppner

Született: 1921. augusztus 4.

Wroclaw, Németország

Ernest egy háromgyermekes zsidó családban született Wroclaw kereskedővárosában, ahol Németország egyik legnépesebb zsidó közössége élt. I. világháborús veterán apja egy maceszüzem tulajdonosa volt, ahol a zsidó pészah ünnep alkalmával fogyasztott kovásztalan kenyeret sütötték. Ernest 12 éves volt, amikor Hitler 1933-ban hatalomra jutott.

1933–39: Gyakran kerültem bajba az iskolában, mert sokat csúfoltak. „Krisztusgyilkosnak” neveztek, és azt mondták, hogy „apám keresztény gyerekeket gyilkol pészahra.” Sokat úgy gondolták, hogy a nácik népszerűsége gyorsan szertefoszlik majd, de 1935-re a törvényeik félelmet keltettek. A zsidókat kitiltó táblák jelentek meg. 1938-ban, miután a zsinagógánk a kristályéjszakán leégett, ráébredtünk, hogy menekülnünk kell Németországból. Miután a családunk csak két jegyet tudott szerezni, Mama és én hajóra szálltunk Ázsia felé, a családunkat hátrahagyva.

1940–44: A japán megszállás alatt álló Sanghajba kerültem, az egyetlen helyre, ahová vízum nélkül beengedték a menekülteket. Itt a brit hadsereg Sanghaji Önkéntes Erőinél teherautósofőrként dolgoztam, ahol élelmet kaptam, és így jobb sorom volt, mint sok más menekültnek. Pearl Harbor után, 1941 decemberében a városban lévő menekültek körülményei leromlottak, mivel az amerikai segélyek, amelyek a menekültek számára az életet jelentették, nem jutottak el Sanghajba. 1943-ban a japánok Németország nyomására felállítottak egy gettót.

Ernest két évet töltött a sanghaji gettóban, mielőtt a várost 1945-ben felszabadították. A háború után több évig az amerikai légierőnek dolgozott a kínai Nankingban, majd az Egyesült Államokba emigrált.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.