Eva Braun Levine

Eva Braun Levine

Született: 1916. július 6.

Lódz, Lengyelország

Eva egy ötgyermekes zsidó család másodszülött lánya volt. Apja ingatlanokkal foglalkozott, és a család tulajdonában volt a bérház, amelyben laktak. Az épületben lift is volt, ami abban az időben luxusnak számított. Eva a középiskolai tanulmányai után az apjánál kezdett dolgozni, és történelmet tanult egy kisebb helyi egyetemen.

1933–39: A fiatalokat mozgalmas éjszakai élet várta Lódzban, és én gyakran jártam táncolni a barátommal, Hermannal. 1939-ben összeházasodtunk. Aztán a németek bevonultak. Az egyik nap a Gestapo dörömbölt az ajtónkon. Megütötték az apósomat, és követelték, hogy adjuk át az értékes szőnyegeinket. „A szobalány elvitte őket” – tiltakoztam. Amikor visszakiabáltak, megragadtam az egyiket a hajtókájánál fogva: „Miért nem hisznek nekünk? Elmegyünk! Látja, itt vannak a bőröndjeink.” Erre távoztak.

1940–44: Hermant és engem Piotrkow Trybunalski gettójában fogtak el, miután oda élelmet keresve 1941 májusában megérkeztünk. A családomat szintén ide deportálták. Három évig dolgoztam az anyámmal és a nővéreimmel a gettóban – 1944 novemberében az összes nőt deportálták ravensbrücki koncentrációs táborba Németországban. Amikor leszálltunk a vonatról, a nácik „átvizsgálták” az ágyékunkat rejtett értékek után kutatva. A táborban végzett munkám fizikailag olyan megterhelő volt, hogy súlyos gerincsérülést szenvedtem.

Ahogy a szövetségesek egyre előrébb nyomultak, a tábor foglyait a bergen-belseni táborba evakuálták. Evát itt szabadították fel a britek 1945 áprilisában. 1950-ben költözött az Egyesült Államokba.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.