Henoch Kornfeld

Henoch Kornfeld

Született: 1938

Kolbuszowa, Lengyelország

Henoch vallásos zsidó szülei 1937-ben házasodtak össze. Az apja, Moishe Kornfeld és az anyja, Liba Saleschutz Kolbuszowában telepedtek le, ahol Henoch anyja felnőtt. Liba apja egy házat vett itt az újdonsült párnak, és bevezette új vejét a szövet-nagykereskedelembe.

1938–39: Henoch 1938 végén született meg, majd számos nagynénje, nagybátyja és unokatestvére között nevelkedett. Henoch első születésnapja környékén a németek lerohanták Lengyelországot, és hamarosan elérték Kolbuszowát. A lengyel lovas katonák megpróbáltak szembeszállni a német sereggel, azonban nem vehették fel a harcot a tankokkal. Rövid harc után rengeteg ló teteme borította el az utcákat. Henoch városa német uralom alá került.

1940–42: A városban mindenki, még a gyerekek is ismerték Hafenbiert, a kegyetlen, buldogképű német rendőrparancsnokot, akit Kolbuszowába kineveztek. Hafenbier terrorizálta és gyilkolta a városbeli zsidókat. Henoch és a többi városi gyerek gyakran játszották azt, hogy Henoch Hafenbiert utánozva így szólt a barátaihoz: „Ha zsidó vagy, halott vagy”. Aztán egy fából készített puskával Henoch „lelőtte” a játszótársait, ők pedig összerogytak, mintha halottak lennének.

Henochot és családját 1942. június 25-én a rzeszówi gettóba, majd július 7-én a belzeci haláltáborba deportálták, ahol elgázosították őket. Henoch három és fél éves volt.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.