Jozef Wilk

Jozef Wilk

Született: 1925. március 19.

Rzeszow, Lengyelország

Jozef római katolikus szülők három gyermeke közül a legfiatalabbként született Rzeszow városában, Lengyelország déli részén. Jozef édesapja egész karrierjét a lengyel hadsereg tisztjeként töltötte. Jozef jeleskedett a sportban, a kedvence a szertorna volt. Zongorázni is tanult.

1933–39: Jozef 14 éves volt, amikor Németország megtámadta Lengyelországot 1939. szeptember 1-jén. A megszállás nagyon mélyen érintette. Hazafias családban nevelkedve arra tanították, hogy szeresse és védelmezze Lengyelországot. A németek bombázták Varsót, a lengyel fővárost, de Jozef túl fiatal volt, hogy belépjen a hadseregbe. A németek szeptember 10-én, vasárnap érték el Rzeszowot. Ezután Jozef Varsóba ment, ahol csatlakozott két nővéréhez.

1940–43: Varsóban Jozef műszaki katona lett a lengyel ellenállás egyik különleges egységében. A fedőneve „Orlik” volt. 1943. április 19-én a varsói gettólázadás alatt az egységét arra utasították, hogy robbantsa fel a varsói gettó falának egy részét, hogy a zsidók elmenekülhessenek. Ahogy az egysége a kabátjuk alá rejtett robbanószerekkel és fegyverekkel megközelítette a falat a Bonifraterska utcán, barátja, „Mlodek” megbotlott, és a pisztolya a járdára esett. Egy rendőr meglátta a pisztolyt, és tüzet nyitott. Kitört a káosz. A németek tűz alá vették az egységet, mielőtt elérték volna a falat.

Jozef és „Mlodek” is életét vesztette. A visszavonuló egység felrobbantotta a robbanóanyagokat, hogy felismerhetetlenné tegyék Jozef és „Mlodek” holttestét. Jozef 18 éves volt.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.