Lebowitz Lídia

Lebowitz Lídia

Született: 1934

Sárospatak, Magyarország

Lídia az északkelet-magyarországi Sárospatakon született egy kétgyermekes család kisebb lányaként. Lídia szüleinek egy sikeres szárazáruüzlete volt. Abban az időben a készen kapható ruházat még nem terjedt el vidéken. A városiak és a helyi parasztok Lebowitzék boltjában megvették a szövetet, majd abból varrattak ruhát a szabóval vagy a varrónővel.

1933–39: Lídia 2 éves volt, amikor az évekkel korábban az Egyesült Államokba kivándorolt Sadie nénje meglátogatta a családot két gyermekével, Arthurral és Lilliannel. Unokatestvéreivel nagyon jókat játszottak a nagyszülők tanyáján. Amerikából Magyarországra tartva Lídia nagynénjének hajója a németországi Hamburgban kötött ki, ahol Sadie néni látta a nácikat az utcákon menetelni, és aggódott sárospataki családjáért

1940–44: 1944-ben a németek megszállták Magyarországot. Egy hónappal a megszállás után a magyar csendőrök a nácik utasítására kilakoltatták Lídiát és szüleit az otthonukból. A Lebowitz családot több száz másik zsidóval három napig a helyi zsinagógában őriztek összezsúfolva. Ezután mindannyiukat átszállították a közeli Sátoraljaújhelyre, ahol mintegy 15 000 zsidót költöztettek be a cigánynegyedben kialakított gettóba. A gettó lakói nagyon nehezen jutottak élelemhez.

A gettót 1944 májusában és júniusában felszámolták. Az összes zsidót lezárt tehervagonokban Auschwitzba deportálták. Lídiáról és szüleiről többé senki nem hallott.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.