Remy Dumoncel

Remy Dumoncel

Született: 1888. október 28.

Romorantin, Franciaország

Remy katolikus szülők gyermekeként egy francia kisvárosban látta meg a napvilágot. 1913-ben a párizsi egyetemen folytatott jogi tanulmányai után a Tallandier kiadóhoz szegődött Párizsban. Az I. világháború alatt a francia hadseregben szolgált, és öt alkalommal sebesült meg. A háborút követően visszatért a Tallandier-hez, és 1919-ben feleségül vette Germaine Tallandier-t, a tulajdonos lányát. Öt gyermekük született, akiket hithű katolikusként neveltek.

1933–39: 1935-ben Remy lett a Párizstól 56 kilométerre délkeletre fekvő Avon kisváros polgármestere. Remy büszke volt a városára, amely a királyi palotáról és a közeli fontainebleau-i erdőről híres. Büszke franciaként Hitler 1933-as hatalomra lépése után nem bízott Németországban.

1940–44: 1940 júniusában a németek lerohanták Franciaországot, és 16-án megszállták Avont. Remy úgy döntött, megtartja polgármesteri pzícióját, és aktív szerepet vállalt a „Velite Thermopyles” nevezetű ellenálló csoportban. Anyagi támogatást nyújtott a zsidó és más olyan íróknak, akiknek a műveit nem lehetett kiadni. Dordogne-i lakásában elzászi zsidóknak nyújtott menedéket. Polgármesteri hivatala segítségével védelmet nyújtott a zsidóknak és más menekülőknek, hamis papírokkal látta el őket, és segített nekik délre, Franciaország meg nem szállt területeire vagy biztonságos házakba menekülni.

1944. május 4-én a párizsi üzleti útjáról visszatérő Remyt Avonban a Gestapo letartóztatta. A neuengammei koncentrációs táborban hunyt el 1945. március 15-én.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.