Személyes történet

Henry J. Kellermann

Henry 1937-ben szerzett jogtudományi doktori címet a berlini egyetemen. A baltimore-i héber gyülekezet rabbijának finanszírozásával Henry még ebben az évben az Egyesült Államokba emigrált. 1945-ben a Stratégiai Szolgálatok Hivatala (Office of Strategic Services, OSS) megbízta, hogy készítse elő a peranyagokat a németországi Nürnbergben felállított Nemzetközi Katonai Törvényszék számára. Számos tanút és vádlottat hallgatott ki. A háború után különféle diplomáciai tisztségeket töltött be.

szöveg

Amikor levetítettük a „The Death Mills” (Halálgyárak) című filmet, ami egy dokumentumfilm, bemutattunk néhány koncentrációs tábort és néhány… jelenetet a varsói gettóból. Elsötétítettük a tárgyalótermet, és csak a 22… vádlott arcát világítottuk meg. Lehetőségem volt figyelni ezeket az arcokat, miközben a filmet a teljes brutalitásában bemutattuk. És… elképesztő volt, hogy mennyire szétestek. [Hermann] Göring egyáltalán nem nézte, és [Rudolf] Hess sem. [Hjalmar] Schacht, aki a per során végig kitartott amellett, hogy neki semmi köze nincs a kegyetlenségekhez, hátat fordított a kivetítőnek, és összekulcsolta maga előtt a karjait, ezzel jelezve, hogy ő nem vett részt a… a nácik tetteiben. [Hans] Frank, „Lengyelország mészárosa” könnyekben tört ki. [Fritz] Sauckel is, aki a munkaügyi főmegbízott volt… Az egyetlen ember, aki nyilvánvaló örömmel és élvezettel nézte a kivetítőt, [Julius] Streicher volt, aki úgynevezett Gauleiter [náci kerületvezető] volt Bajorországban, Frankföldön, és ő volt a szerkesztője és kiadója a „Stürmer” [Rohamozó] című szennylapnak is. Ez… az ő pillanata volt. Úgy érezte, hogy a látottak őt igazolják.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.