Személyes történet

Robert Wagemann

Robert és családja Jehova tanúi voltak. A nácik az állam ellenségeinek tekintették a Jehova tanúit, mert megtagadták, hogy hűségesküt tegyenek Adolf Hitlerre, és hogy a német hadseregben teljesítsenek szolgálatot. A náci üldöztetés ellenére Robert családja továbbra is gyakorolta a vallását. Nem sokkal Robert születése előtt rövid időre börtönbe zárták az anyját vallásos anyagok terjesztése miatt. Robert csípője megsérült a szülés során, így mozgássérült lett. Amikor Robert ötéves volt, orvosi vizsgálatra rendelték be Schlierheimbe. Az anyja meghallotta, hogy a kórházban Robert „elaltatásáról” beszélnek. Attól félve, hogy meg akarják ölni, anyja felkapta Robertet, és elfutott a klinikáról. 1939 őszén a náci orvosok megkezdték a testi és szellemi fogyatékosnak ítélt személyek szisztematikus kiirtását.

szöveg

Anyámat és engem berendeltek a heidelbergi egyetemi klinika egyik részlegére, Schlierheimbe, ahol megvizsgáltak. A vizsgálat alatt az anyám kint ült a rendelő előtt, és hallotta, hogy az orvosok arról beszélnek, hogy meg fognak ölni… elaltatnak egy injekcióval. Szóval az anyám hallotta ezt a beszélgetést, és ebédidőben, amikor az orvosok elmentek, megragadott, és levitt a Neckar folyóhoz a nádasba, ott feladta rám a ruháimat, aztán bujkálni kezdtünk, mert tudtuk, hogy keresni fognak minket. Az apám házába mentünk, és ott is maradtunk, amíg meg iskolába nem mentem.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.