Személyes történet

Tina Strobos

Tina orvostanhallgató volt, amikor a németek megszállták Hollandiát 1940 májusában. Diákegyesületével csatlakozott az ellenállási mozgalomhoz, és zsidókat bújtatott a házában a háború kezdetétől. Tina rejtekhelyeket talált zsidó gyermekeknek, útleveleket hamisított és az ellenállási mozgalom futáraként szolgált.

szöveg

Például ilyen hívást kaptam: „Fel tudnád venni ezt és ezt a személyt ilyen és ilyen címen, és vigyáznál rá, amíg… szerzünk neki egy új címet?” Főként kódnyelven beszéltük meg ezeket. Tehát odamentem, és elhoztam mondjuk egy kis három éves gyereket. Ezután felhívtak és ezt mondták: „El tudnál menni egy feladatra… Enkhuizenbe vagy Hoornba?” Én tudtam, hogy valamilyen csempészárut kellett szállítani, például egy rádiót, hogy felvehessük a kapcsolatot Angliával. Természetesen ez szigorúan büntetendő volt. És voltak ilyen kis pontok, tudja, ezek a… hogy is hívják? Kis faházak a katonáknak az út mentén mindenhol… ellenőrzőpontok, és ott mindenkit ellenőriztek, és ha volt nálunk étel, azt elvették és megtartották. Néha elvették a bicikliket, mert megtehették, elvették a biciklit, és akkor gyalogolni kellett, mindegy, hogy hol volt az ember. És ha találnak egy rádiót, akkor biztos, hogy lelőnek. Ilyesmiket szállítottam. Fegyvereket is elrejtettünk, amiket a Wehrmachttól [a német fegyveres erőktől] loptunk. Kaptam egy hívást, ha nekünk kellett őrizni valamit pár napra, vagyis általában pár napnál tovább. És ha… akár egy perccel is nyolc után az utcán voltál, letartóztattak és börtönbe vittek. És ha megöltek egy katonát, felrobbantottak egy vasutat vagy bármilyen egyéb rendszerellenes akció történt, akkor a börtönből fogtak vagy 100 embert, és lelőtték őket. Ártatlan embereket… a táborban vagy a börtönben. Annyi volt a bűnük, hogy a kijárási tilalom kezdete után egy perccel az utcán voltak. Viszont amikor embereket csempésztünk vidékre, nagyon nehéz volt visszaérni a kijárási tilalom előtt. Ezért néha… éjjel kellett utaznom. Nyolc órakor a kapualjtól kapulajig kellett lopakodni a sötétben, hogy menedéket találjak, hogy időben visszaérjek.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.