Történelmi filmfelvétel

A Rajna-vidék újrafelfegyverzése

Az 1919-es versailles-i szerződés rendelkezései az I. világháborúban vesztes Németországnak megtiltották, hogy fegyveres erőket állomásoztasson a Rajna-vidéki demilitarizált zónában, amely egy Franciaországgal, Belgiummal és Hollandia egy részével határos terület volt Nyugat-Németországban. A szerződés értelmében szövetséges erők – köztük amerikai csapatok is – foglalták el a régiót. A békeszerződés kirívó megsértéseként 1936. március 7-én Hitler elrendelte, hogy a német csapatok foglalják vissza a zónát. Hitler arra számított, hogy a nyugati hatalmak nem fognak beavatkozni. Az akciót Nagy-Britannia és Franciaország is elítélte, de egyik nemzet sem avatkozott be, hogy a szerződés rendelkezéseinek érvényt szerezzen. A felvételen a Rajna-vidékre behatoló német erők láthatóak.

szöveg

A hatalmas kölni dóm árnyékában német csapatok menetelnek, ahogy megkezdődik a demilitarizált zóna elfoglalása. Férfiak és fegyverek özönlenek a területre. A város utcáin 17 éve először díszlépés visszhangzik. Fiatalok és öregek üdvözlik a katonákat, mit sem törődve Hitler merész húzásának esetleges következményeivel. Boldogság mindenütt. Milyen könnyen elfelejtik a háború borzalmait a pillanat hevében. A Rajna mellett fekvő Koblenzben egykor amerikai katonák állomásoztak, most viszont náci őrök felügyelnek.


  • UCLA Film and Television Archive

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.