Ilona Karfunkel Kalman

Ilona Karfunkel Kalman

Γένος: 12 Μαΐου 1906

Erdobenye, Ουγγαρία

Η Ilona ήταν ένα από τα τέσσερα παιδιά μιας θρησκευόμενης εβραϊκής οικογένειας που ζούσε στο χωριό Erdobenye στα υψίπεδα της βορειοανατολικής Ουγγαρίας. Το σπίτι των Karfunkel βρισκόταν στα όρια του χωριού, είχε μεγάλο κήπο και περιβόλια με φρουτόδεντρα. Οι γονείς της Ilona είχαν ένα μικρό αμπελώνα και διατηρούσαν ένα μικρό μανάβικο. Η Ilona παντρεύτηκε τον Ferenc Kalman και το ζευγάρι μετακόμισε στο Hatvan, 57 χλμ. βορειοανατολικά της Βουδαπέστης.

1933-39: Ο Ferenc και εγώ νιώθαμε ως Ούγγροι που συμπτωματικά ήταν Εβραίοι και πάντα μας σέβονταν στο Hatvan. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, οι δεξιοί αντισημίτες έχουν ισχυροποιηθεί και το κλίμα εδώ αλλάζει σταδιακά. Μερικοί από τους συμμαθητές της κόρης μας Judith άρχισαν να την πειράζουν και αυτή με την σειρά της αρχίζει να καταλαβαίνει ότι, για πολλά άτομα, είμαστε πρώτα Εβραίοι και μετά Ούγγροι.

1940-44: Μετά την είσοδο γερμανικών στρατευμάτων στην Ουγγαρία μερικές εβδομάδες νωρίτερα, ο Ferenc επιλέχθηκε για καταναγκαστική εργασία. Τώρα μας διέταξαν μαζί με την Judith να μεταφερθούμε στο εργοστάσιο ζάχαρης στο Hatvan, όπου συγκεντρώνουν όλους τους Εβραίους της περιοχής. Οι Ούγγροι αστυνομικοί μας επιτρέπουν να μεταφέρουμε μόλις 49 κιλά αποσκευές στο γκέτο. Η Judith είναι σκληρή: δεν θέλει να αφήσει πίσω της για κάποιον άλλο κανένα από τα καλά πράγματά μας, έτσι παρά τα δάκρυα και τα παρακάλια μου άρχισε να σπάει το πανέμορφο, αχρησιμοποίητο γυάλινο σερβίτσιο μας από την Τσεχοσλοβακία.

Τον Ιούνιο του 1944 η 38χρονη Ilona και η κόρη της εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς. Η Judith επιλέχθηκε για καταναγκαστική εργασία. Η Ilona εκτελέστηκε σε θάλαμο αερίων αμέσως μόλις έφτασε.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.