Ιωσήφ Gani

Ιωσήφ Gani

Γένος: 1926

Unknown

Ο Ιωσήφ ζούσε με την οικογένειά του  στην Πρέβεζα, μια πόλη με εβραϊκό πληθυσμό 300 ατόμων που βρισκόταν στις ακτές του Ιονίου. Ο πατέρας του Ιωσήφ είχε ένα μικρό κατάστημα υφασμάτων. Η οικογένεια Gani ήταν Ρωμανιώτες Εβραίοι των οποίων οι πρόγονοι είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα πριν πάνω από χίλια χρόνια.

1933-39: Ο Ιωσήφ φοίτησε στο ελληνικό δημοτικό σχολείο της Πρέβεζας. Έκανε επίσης μαθήματα θρησκευτικών. Ο ραββίνος της περιοχής ερχόταν στο δημόσιο σχολείο για αρκετές ώρες την εβδομάδα για να διδάξει θρησκευτικά στους Εβραίους μαθητές. Στον Ιωσήφ άρεσαν τα σπορ, ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο και το μπέιζμπολ.

1940-44:Η Γερμανία εισέβαλε στην Ελλάδα το 1941 και κατέλαβε την περιοχή όπου βρισκόταν η Πρέβεζα το φθινόπωρο του 1943. Οι Εβραίοι της Πρέβεζας απελάθηκαν στο Άουσβιτς στην Πολωνία τον Μάρτιο του 1944. Εκεί, ο Ιωσήφ εξαναγκάστηκε να εργαστεί στο Μπιρκενάου σαν μέλος της Sonderkommando, μιας μονάδας εργασίας που μετέφερε πτώματα στα κρεματόρια. Στις 7 Οκτωβρίου του 1944, οι εργαζόμενοι  της μονάδας στο κρεματόριο IV εξεργέθηκαν, αφοπλίζοντας τους φρουρούς των SS και ανατινάζοντας το κρεματόριο. Σύντομα, άλλοι εργαζόμενοι της Sonderkommando, συμπεριλαμβανομένου του Ιωσήφ, πήραν μέρος στην εξέργεση.

Ο Ιωσήφ σκοτώθηκε στο Μπιρκενάου τον Οκτώβριο του 1944. Ήταν 18 ετών.   

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.