Μωϋσής Gani

Μωϋσής Gani

Γένος: 1913

Unknown

Η οικογένεια του Μωϋσή ήταν Ρωμανιώτες Εβραίοι , μια κοινότητα Εβραίων που  τα μέλη της ζούσαν σε ελληνικές πόλεις και στα Βαλκάνια για 1.100 χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 η οικογένεια του Μωϋσή μετακόμισε στην Ιταλία, όπου ο πατέρας του προσπάθησε να βρει δουλειά. Ο Μωϋσής πήγε σχολείο, και όταν η οικογένειά του επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από δύο χρόνια, παρέμεινε στην Ιταλία για να τελειώσει το σχολείο. Όταν ο Μωϋσής επέστρεψε στην Πρέβεζα σε ηλικία 17 ετών, είχε ξεχάσει τα ελληνικά του.   

1933-39: Ο Μωϋσής εργαζόταν σα λογιστής και διευθυντής στην τοπική εταιρἰα ηλεκτρισμού της Πρέβεζας, και ζούσε με τους γονείς του. Στον Μωϋσή άρεσε να πηγαίνει για πικνίκ με την παρέα του στην παραλία στο Ιόνιο πέλαγος. Μερικές φορές καλούσε και τα μικρότερα αδέλφια του να πάνε μαζί.

1940-44: Οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941 και κατέλαβαν την περιοχή όπου βρισκόταν η Πρέβεζα το φθινόπωρο του 1943. Οι Εβραίοι της Πρέβεζας απελάθηκαν στο Άουσβιτς. Εκεί, ο Μωϋσής εξαναγκάστηκε να εργαστεί στο Μπιρκενάου σαν μέλος της Sonderkommando, μιας μονάδας εργασίας που μετέφερε πτώματα στα κρεματόρια. Στις 7 Οκτωβρίου του 1944, η μονάδα εργασίας στο κρεματόριο IV εξεργέθηκε, αφοπλίζοντας τους φρουρούς των SS και ανατινάζοντας το κρεματόριο. Σύντομα, άλλοι εργαζόμενοι της Sonderkommando, συμπεριλαμβανομένου του Μωϋσή, πήραν μέρος στην εξέργεση.

Ο Μωϋσής σκοτώθηκε στο Μπιρκενάου τον Οκτώβριο του 1944. Ήταν 31 ετών.   

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.