Αλβέρτος Gani

Αλβέρτος Gani

Γένος: 1916

Unknown

Ο Αλβέρτος ζούσε με την οικογένειά του στην Πρέβεζα, μια πόλη με εβραϊκό πληθυσμό 300 ατόμων στις ακτές του Ιονίου. Ο πατέρας του Αλβέρτου είχε ένα μικρό κατάστημα υφασμάτων. Τα μέλη της οικογένειας Gani ήταν Εβραίοι ρωμανιώτικης καταγωγής, που οι πρόγονοι τους είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια πριν πάνω από χίλια χρόνια.


1933-39: Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο, ο Αλβέρτος βοηθούσε τον πατέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση. Ο Αλβέρτος, ένας ήσυχος και μοναχικός νεαρός άνδρας, προτιμούσε να περνάει χρόνο στο σπίτι με την οικογένειά του. Του άρεσε να πηγαίνει εκδρομές με τα αδέλφια του και την παρέα του, να κάνει ταξίδια με το ποδήλατο με διανυκτέρευση και να κάνει κατασκήνωση .


1940-44: Οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941 και κατέλαβαν την περιοχή όπου βρισκόταν η Πρέβεζα το φθινόπωρο του 1943. Οι Εβραίοι της Πρέβεζας απελάθηκαν στο Άουσβιτς τον Μάρτιο του 1944. Στο Μπιρκενάου ο Αλβέρτος υποχρεώθηκε σε καταναγκαστικἠ εργασία σα μέλος της Sonderkommando, μιας μονάδας εργασίας που μετέφερε τα πτώματα στα κρεματόρια. Στις 7 Οκτωβρίου 1944, οι εργάτες της Sonderkommando στο κρεματόριο IV εξεγέρθηκαν, αφοπλίζοντας τους φρουρών των SS και ανατινάζοντας το κρεματόριο. Σύντομα, και άλλοι εργάτες της Sonderkommando, συμπεριλαμβανομένου του Αλβέρτου, πήραν μέρος στην εξέγερση.


Ο Αλβέρτος δολοφονήθηκε στο Birkenau τον Οκτώβριο του 1944. Ήταν 28 χρονών.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.