Személyes történet

Martin Strauss

Martin apját 1938-ban, a kristályéjszaka során bebörtönözték. A család sofőrjének közbenjárására, aki nem volt zsidó, Martin apját három nap után szabadon engedték. A család vízumot szerzett, hogy a Palesztinába emigráljon, és 1939-ben elhagyták Németországot. Martin illegális bevándorlóknak nyújtott segítséget, akik kijátszották a palesztinai bevándorlásra vonatkozó brit korlátozásokat. Martint 1947-ben a britek börtönbe zárták, és kitiltották Palesztinából. Ezt követően az Egyesült Államokba költözött.

szöveg

Sanghaji, izraeli vagy angol vízumra vártunk, hogy engedélyt kapjunk az ország elhagyására. Először az izraeli vízum jött meg. Két nappal később az angol vízum is megjött, de a sors akkor úgy akarta, hogy Izraelbe, vagyis akkor még Palesztinába menjünk. A sofőr elvitt minket a vasútállomásra, és felszálltunk a vonatra, amivel Olaszországba mentünk. A határon aztán a németek, mivel tudták, hogy van útlevelünk és emigrálunk, szétszedtek minket. Szó szerint. Levették apám falábát, és pénzt meg csempészárut kerestek benne. De felkészültek voltunk, mert akkorra már megtanultuk a leckét. Levetkőztették az anyámat, teljesen meztelenre, és olyan helyeken vizsgálták át, amire az ember álmában sem gondolna, aztán fogták a kishúgomat, aki akkor nyolc éves volt, és őt is levetkőztették. Én nem tudom pontosan, hogyan vizsgálták, de anyám azt mondta, hogy teljesen, alaposan átkutatták. Aztán újra rendbe raktuk magunkat és a csomagjainkat, majd megérkeztünk Olaszországba, ahonnan az akkori Palesztinába mentünk.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.