Történelmi filmfelvétel

Könyvégetés Goebbels beszéde alatt

A nácik arra törekedtek, hogy megtisztítsák az országot mindentől, amit nem ítéltek németnek, ezért országszerte nyilvános könyvégetéseket tartottak. Itt a kántáló tömeg épp zsidók és baloldali értelmiségiek által írt könyveket éget a berlini Operaház előtt. Joseph Goebbels, Hitler információs- és propagandaminisztere Németország tervezett „átneveléséről” beszél.

szöveg

Berlinben és Németország egyéb egyetemi városaiban a diákok összegyűjtötték és elégették a „németellenesnek” és erkölcstelennek ítélt könyveket. Könyvégetés a berlini Opernplatzon. A birodalom minisztere, Dr. Goebbels a fiatalokhoz szól. „Diáktársak, német férfiak és nők – az eltúlzott zsidó intellektualizmus korszaka a végéhez ért. A német forradalom győzelme utat nyitott a német akaratnak. A jövő német embere nemcsak olvasott, hanem jellemes ember is lesz. Az oktatásotok során ezt a célt tartjuk szem előtt, hogy már fiatal korotoktól kezdve bátran nézzetek szembe az élet könyörtelenségeivel, és félelmeteket leküzdve újra tiszteljétek a halált. Ez a fiatalság küldetése, ezért jól teszitek, hogy e kései órán a lángok közé dobjátok a múlt intellektuális hulladékát. Ez egy erős, nagyszerű és szimbolikus vállalkozás, amely bebizonyítja a világnak, hogy itt megsemmisülnek a novemberi köztársaság intellektuális alapjai, de romjai közül diadalmasan emelkedik ki és uralkodik majd egy új szellemiség.” (Az Opernplatz Berlinben)


Bejelölések


  • National Archives - Film

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.