Fela Perznianko

Fela Perznianko

Született: 1892. május 12.

Zakroczym, Lengyelország

Fela egy kétgyermekes zsidó család idősebb gyermekeként látta meg a napvilágot a Visztula folyó partján fekvő Zakroczym városában, Varsó közelében. Az apja köztiszteletben álló ügyvéd volt. Fiatalasszonyként Fela kalaptervezőként dolgozott Varsóban, míg húszas évei vége felé feleségül nem ment Moshe Galekhez. A közeli Sochocin városba költözött, ahol a férjének gyöngygombgyára volt. Felának és Moshénak négy lánya született.

1933–39: 1936-ban a Galek család Varsóba költözött, miután vonzotta őket a város kulturális élete. Amikor Németország 1939. szeptember 1-jén megszállta Lengyelországot, Moshe felvetette, hogy meneküljenek Palesztinába. Bár Fela elkötelezett cionista volt, ellenezte az ötletet, mivel nem szívesen kezdett volna új életet egy idegen helyen. Varsó 1939. szeptember 28-án a németek kezére került, decemberben Fela és családja már a kötelezően előírt zsidókat megjelölő karszalagot viselték.

1940–43: 1940 novemberében a Galek családnak be kellett költöznie a varsói gettóba. A család egyetlen szobában lakott egy házban, melyben több másik család is élt. Az élelem kevés volt, és a napokat a házban ülve beszélgetéssel töltötték. A család túlélte az 1942-es tömeges deportálásokat, de 1943 áprilisában az utolsó razziák alkalmával, közvetlenül a gettó lerombolása előtt elfogták őket.

A razzia során Felát és Moshét elválasztották gyermekeiktől, több más idősebb felnőttel együtt sorba állították, és azonnal kivégezték őket.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.