Herschel Rosenblat

Herschel Rosenblat

Született: 1916

Varsó, Lengyelország

Herschel jiddisül beszélő zsidó szülők három fia közül a legfiatalabb volt. Herschel gyerekkorában családja a jelentős zsidó lakossággal rendelkező Radom iparvárosba költözött. Herschel 1930-ra befejezte a tanulmányait, és az apja cipészüzletében segédkezett. Egy barátja segítségével később szobafestőként kapott teljes munkaidős állást.

1933–39: Herschel karrierje mint festő két évre szünetelt, amikor 20 éves korában besorozták a lengyel lovassághoz. Amikor Németország 1939 augusztusában támadással fenyegetett, Herschelt ismét behívták. Miután a németek megszállták Lengyelországot, Herschelnek sikerült elkerülnie a hadifogságot, és hazatért. Amikor a németek megverték Itziket, a bátyját, Herschim kölcsönpénzből keletre menekült, Slonim városába, Lengyelország szovjetek által megszállt területére.

1940–41: Slonimban Herschel ismét festőként kapott munkát, azonban 1941-ben munka közben leesett egy állványról, és eltörte a lábát. Még kórházban volt, amikor a németek 1941. június 22-én megtámadták a Szovjetuniót. Három nappal később a német csapatok lerohanták Slonim városát. Herschel legtöbb barátja még időben el tudott menekülni, ő azonban a kórházban feküdt tehetetlenül. Ahogy a német csapatok egyre nyomultak előre a Szovjetunióba, mozgó kivégzőosztagok jöttek a nyomukban, amelyek azért érkeztek Slonimba, hogy megöljék a zsidókat.

A slonimi kórház más betegeivel együtt Herschelt is agyonlőtték a kórházi ágyán. 25 éves volt.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.