Ossi Stojka

Ossi Stojka

Született: 1936

Ausztria

Ossi hat gyermek közül a legfiatalabb volt egy római katolikus cigány családban. A család egy lovaskocsival járta Ausztriát. Karavánjuk a telet az osztrák fővárosban, Bécsben, a nyarat pedig Ausztria vidéki részein töltötte. A Stojka család a lovári romák néven ismert cigány csoporthoz tartoztak, akik vándor lókereskedőkként jutottak jövedelemhez. Ossi ősei már több mint 200 éve éltek Ausztriában.

1933–39.: Ossi 2 éves volt, amikor Németország 1938 márciusában annektálta Ausztriát. A Stojka család kocsija egy bécsi táborhelyen állt, amikor a németek bevonultak. A cigányokat utasították, hogy ne menjenek sehová. A Stojka családnak faházzá kellett átalakítania a kocsik, és be kellett rendezkedniük arra, hogy egy helyben maradjanak.

1940–44: A cigányokat kényszerítették, hogy egy másik „rassz” tagjaiként jegyeztessék be magukat. Amikor Ossi 5 éves volt, a németek elvitték az apját, majd a nővérét, Kathit is. Végül Ossit és a család megmaradt tagjait egy cigányoknak kialakított náci táborba deportálták Birkenauba. Kevés volt az élelem, és az is javarészt fehérrépa. A kis Ossi tífuszos lett, és a beteg foglyoknak fenntartott barakkba vitték. A kórházat a foglyok gyakran csak a „krematóriumok előszobájaként” emlegették.

Ossi a kórházban nem kapott gyógykezelést, és a tífusz és az alultápláltság következtében meghalt. 7 esztendős volt.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.