Paula Garfinkel

Paula Garfinkel

Született: 1920. december 3.

Lódz, Lengyelország

Paula egy négygyermekes, vallásos zsidó családba született a nagy zsidó lakosságú Lódz iparvárosban. Gyermekként állami iskolákban tanult, heti három alkalommal pedig otthon kapott zsidó oktatást. Az apjának bútorboltja volt.

1933–39: A testvéreim és én rengeteg időt töltöttünk cionista csoportunk, a Gordonia klubházában. A csoport a humanista értékekben hitt, a zsidók magukért végzett munkájában, és a palesztinai zsidó haza létrehozásában. Szerettem kézimunkázni, és sokat kötöttem, horgoltam és varrtam. 1939 szeptemberében középiskolai tanulmányaimnak hirtelen vége szakadt, amikor a németek megszállták Lengyelországot, és szeptember 8-án elfoglalták Lódzot.

1940–44: A családunkat 1940 elején erőszakkal a lódzi gettóba telepítették, ahol mind a hatan egyetlen szobában laktunk. A legnagyobb gond az élelem volt. A női ruhagyárban, ahol dolgoztam, legalább kaptam egy kis levest ebédre. De valahogy élelmet kellett szereznünk az öcsém részére, aki nagyon beteg volt és belső vérzéstől szenvedett. A gyár ablakából egy burgonyaföldre láttam. Tudtam, hogy ha elkapnak, lelőnek, de az egyik éjjel mégis kiosontam a földre, kiástam annyi krumplit, amennyit csak tudtam, majd hazaszaladtam.

1944-ben Paulát kényszermunkásként a németországi Brémába deportálták. A bergen-belseni táborban szabadították fel 1945-ben. A háború után az Egyesült Államokba emigrált.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.