Tomas Kulka

Tomas Kulka

Született: 1934. május 25.

Olmütz, Csehszlovákia

Tomas szülei zsidók voltak. Az apja, Robert Kulka üzletember volt a morvaországi Olmütz városából. Az anyja, Elsa Skutezka kalapkészítő volt Morvaország fővárosából, Brünnből. A házaspár tanult volt, csehül és németül egyaránt beszéltek. 1933-ban házasodtak össze, és Robert szülővárosában, Olmützben telepedtek le.

1933–39: Egy évvel és egy nappal az esküvőjük után megszületett Tomas. Tomas 3 éves korában a nagyapja elhunyt, és a Kulka család Brünnbe költözött, Tomas anyjának szülővárosába. 1939. március 15-én, néhány héttel Tomas ötödik születésnapja előtt a németek megszállták Csehországot és Morvaországot, beleértve Brünnt is.

1940–42: 1940. január 2-án a németek Tomast a szüleivel és nagyanyjával együtt kilakoltatták a házukból. Remélve, hogy megmentheti a családi vállalkozást, Tomas apja úgy döntött, Brünnben maradnak. Mivel Tomas zsidó volt, nem kezdhette el az iskolát. Egy évre rá Tomas szüleit kényszerítették, hogy a vállalkozást eladják egy németnek mindössze 200 csehszlovák koronáért, azaz kevesebb mint 10 dollárért. 1942. március 31-én a Kulka családot a theresienstadti gettóba deportálták Csehszlovákia nyugati részén.

1942. május 9-én Tomast a sobibori haláltáborba deportálták, és ott elgázosították. 7 esztendős volt.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.