Személyes történet

Joseph Maier

Joseph 1933-ban emigrált az Egyesült Államokba, miután befejezte a tanulmányait a lipcsei egyetemen. Szülei és bátyja már korábban elhagyták Németországot, és az Egyesült Államokba költöztek. Joseph a Columbia Egyetemen tanult. 1940-től 1943-ig egy New York-i német zsidó újság szerkesztőasszisztense volt. 1944-ben propagandaelemzőként dolgozott Nagy-Britanniában az amerikai nagykövetségen. 1946-ban tolmácsként utazott a németországi Nürnbergbe. Különféle anyagokat és feljegyzéseket elemzett, és számos kihallgatáson vett részt a nürnbergi per során.

szöveg

Nem mutatott semmilyen érzelmet. Ő ezt szigorú kötelességnek nevezte. Nem élvezetből csinálta… Nem okozott neki élvezetet. Azt kérdeztem tőle: „Jól szórakozott, amikor ezt tette?” Próbára akartam tenni, tudni akartam, hogy szadista-e. De nem volt szadista, teljesen normális volt. A kötelességét teljesítette. Tényleg azt gondolom, hogy a kötelességét teljesítette. A kötelességét… legalábbis úgy gondolta, hogy a kötelességét teljesíti. A kötelességének tekintette ezt, és nem volt hajlandó felismerni a tettei szörnyűségét. Olyan mélyre, olyan hihetetlen mélységekbe süllyedt, amennyire egy ember képes, hogy ilyen kötelességeket végezzen. Amelyek teljesítése ellen, azt hiszem, egy normális ember fellázadna. Inkább meghalna, mintsem hogy ilyet tegyen. Én mindig azt gondoltam, hogy inkább öngyilkos lennék. Inkább meghalnék a nácik elleni küzdelemben, mint hogy teljesítsem a parancsaikat.


Bejelölések


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Gyűjteményi infomációk megtekintése

Az oldal megtekinthető a következő nyelveken

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.