Μετά τη δίκη των σημαντικών εγκληματιών πολέμου ενώπιον του Διεθνούς Στρατοδικείου της Νυρεμβέργης, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν μια σειρά δικών για εγκλήματα πολέμου στη Νυρεμβέργη –τις Επακόλουθες Δίκες της Νυρεμβέργης. Η ένατη δίκη ενώπιον του αμερικανικού στρατοδικείου στη Νυρεμβέργη εστίασε στα μέλη των Einsatzgruppen (κινητές μονάδες εξόντωσης), που τους είχε ανατεθεί η δολοφονία Εβραίων και άλλων ατόμων πίσω από το ανατολικό μέτωπο. Σε αυτό το απόσπασμα της αρχικής αγόρευσης της κατηγορούσας αρχής, ο Αμερικανός δημόσιος κατήγορος Μπεν Φέρεντς εξηγεί τη διάκριση μεταξύ των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Στην πορεία, ο Φέρεντς καταδικάζει τη γενοκτονία.
Ο Σερ Χάρτλεϋ Σόκρος, ο Βρετανός δημόσιος κατήγορος στη διεθνή δίκη, τόνισε ότι «Το δικαίωμα ανθρωπιστικής επέμβασης για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου που έχουν καταπατηθεί από ένα κράτος με τρόπο που συγκλονίζει το ανθρώπινο είδος, θεωρείται από καιρού τμήμα του Δίκαιου των Εθνών.» Γερμανοί καθηγητές νομικής δήλωσαν το ίδιο σε γραπτά τους. Η δικαιοδοσία κάθε κράτους εκτείνεται στην τιμωρία αδικημάτων κατά του δικαίου των εθνών, παραθέτω, «που διαπράχθησαν από οποιονδήποτε και οπουδήποτε» τέλος παράθεσης. Αρμόζει, επομένως, απολύτως σε αυτό το δικαστήριο να εξετάσει αυτές τις κατηγορίες για διεθνή εγκλήματα και να τα κρίνει εις το όνομα του πολιτισμού. Η φύση αυτών των κατηγοριών. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους κατηγορούμενους είναι η τέλεση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Οι ίδιες πράξεις, τις οποίες έχουμε δηλώσει στην κατηγορία ένα ως «Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» υποδηλώνονται στην κατηγορία δύο ως «εγκλήματα πολέμου.» Οι ίδιες πράξεις, επομένως, θεωρούνται ξεχωριστά και διακριτά αδικήματα. Δεν υπάρχει κάποια καινοτομία σε αυτό. Μια επίθεση, αξιόποινη από μόνη της, ενδέχεται να αποτελεί τμήμα του σοβαρότερου αδικήματος της ληστείας και είναι ορθό να υπάρξει κατηγορία και για τα δύο εγκλήματα. Εδώ, η δολοφονία ανυπεράσπιστων πολιτών κατά τη διάρκεια ενός πολέμου μπορεί να είναι έγκλημα πολέμου, αλλά οι ίδιες δολοφονίες αποτελούν τμήμα ενός άλλου εγκλήματος. Σοβαρότερου, γενοκτονία, αν μου επιτρέπετε, ή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αυτή είναι η διάκριση που κάνουμε στην πρότασή μας. Είναι πραγματικό και υψίστης σημασίας. Για να αποφύγουμε εξαρχής ενδεχόμενες παρανοήσεις, ας μας επιτρέψετε να επισημάνουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο αδικημάτων. Τα εγκλήματα πολέμου είναι πράξεις και παραλείψεις που παραβιάζουν τους νόμους και τα ήθη του πολέμου. Από την ίδια τους τη φύση, μπορούν να επηρεάσουν μόνο υπηκόους ενός κράτους που συμμετέχει στις εχθροπραξίες και δεν είναι δυνατό να τελεστούν σε περίοδο ειρήνης. Το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δεν περιορίζεται τόσο. Διαφέρει θεμελιωδώς από το αμιγές έγκλημα πολέμου υπό την έννοια ότι περιλαμβάνει συστηματικές παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τελούνται ανά πάσα στιγμή κατά υπηκόων οποιουδήποτε έθνους.
We would like to thank Crown Family Philanthropies, Abe and Ida Cooper Foundation, the Claims Conference, EVZ, and BMF for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of donor acknowledgement.