Lilly Appelbaum Malnik

Lilly Appelbaum Malnik

Γένος: 5 Νοεμβρίου 1928

Αμβέρσα, Βέλγιο

Οι Εβραίοι γονείς της Lilly χώρισαν προτού γεννηθεί. Η μητέρα της, που είχε μετακομίσει στις Βρυξέλλες για να λειτουργήσει ένα μικρό εργαστήριο που έφτιαχνε αδιάβροχα παλτά, δεν μπορούσε να αναθρέψει μόνη τα τρία της παιδιά. Η Lilly, το μικρότερο σε ηλικία παιδί, έμεινε στην Αμβέρσα και μεγάλωσε με τον παππού και την γιαγιά της σε ένα διαμέρισμα σε μια εβραϊκή γειτονία κοντά στην καρδιά της συνοικίας διαμαντιών της Αμβέρσας.

1933-39: Ο παππούς μου ήταν τσαγκάρης και είχε το εργαστήριό του στο διαμέρισμά μας. Οι πελάτες έρχονταν στο σπίτι για να τους μετρήσει τα πόδια. Επειδή ήμασταν φτωχοί, πήγαινα σε δημόσιο σχολείο αντί σε ιδιωτικό εβραϊκό σχολείο. Όταν η γιαγιά μου πέθανε το 1939, πήγα στις Βρυξέλλες για να ζήσω με την μητέρα μου. Μετά το σχολείο, τη βοηθούσα να φτιάξει αδιάβροχα παλτά στο εργαστήρι. Η Γερμανία επιτέθηκε από τα δυτικά στις 10 Μαΐου 1940. Την Παρασκευή, 17 Μαΐου 1940, ο γερμανικός στρατός μπήκε στις Βρυξέλλες.

1940-44: Μεταφέρθηκα στο Άουσβιτς το 1944, και ήμουν τυχερή γιατί δούλεψα στην κουζίνα του στρατοπέδου. Ένα φορτίο με πεινασμένες Εβραίες γυναίκες και παιδιά από την Ουγγαρία έφτασε—-θα τους σκότωναν την επόμενη ημέρα, κι έτσι δεν τους δόθηκε φαγητό εκείνη τη νύχτα. Αποφάσισα να περάσω κρυφά πατάτες μέσα στους κοιτώνες τους. Καθώς πέρασα το φαγητό μέσα στο σκοτάδι δημιουργήθηκε αναταραχή. Ξαφνικά, άναψαν φώτα. Ο επικεφαλής των κοιτώνων όρμησε μέσα «Θα μπορούσα να σε καταγγείλω! Θα μπορούσαν να σε πυροβολήσουν!» μου φώναξε. Μετά συνέχισε χαμηλόφωνα, «γύρνα στον κοιτώνα σου»· την επόμενη ημέρα, οι Ούγγροι εκτελέστηκαν με αέριο.

Η Lilly επέζησε την καταναγκαστική πορεία στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν, όπου απελευθερώθηκε στις 15 Απριλίου 1945. Επέστρεψε στις Βρυξέλλες προτού μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1946.

Thank you for supporting our work

We would like to thank Crown Family Philanthropies and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.