Προσωπική ιστορία

William (Welek) Luksenburg

Λίγο μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία το Σεπτέμβριο του 1939, η οικογένεια του William εστάλη σε γκέτο και ο αδερφός του σε στρατόπεδο εργασίας. Ο William δωροδόκησε αξιωματούχους για να δώσουν εξιτήριο στον αδερφό του από ένα νοσοκομείο που θα εκκενωνόταν και θα μετέφεραν τους νοσηλευόμενους στο Άουσβιτς. Αργότερα, αφού απέδρασε από ένα στρατόπεδο κράτησης για να φροντίσει τον αδερφό του, ο William φυλακίστηκε. Τον έστειλαν στο στρατόπεδο Blechhammer, στο Γκλάιβιτς, (όπου γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του) και σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο William κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας πορείας θανάτου κοντά στα Αυστριακά σύνορα, αλλά, στη συνέχεια, απελευθερώθηκε. Οι γονείς και ο αδερφός του απεβίωσαν.

Καταγραφή

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν από την πρώτη νύχτα. Την πρώτη νύχτα γίνονταν διακοπές ρεύματος σε όλη την πόλη. Επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας. Μόλις σκοτείνιαζε, κανείς δεν επιτρεπόταν να βγει από το σπίτι του. Η πρώτη αξιομνημόνευτη νύχτα ήταν όταν… όταν κάποιοι γείτονές μας προσπάθησαν… ένας νεαρός προσπάθησε να περάσει το δρόμο και δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι και μόνο αυτό παραβίαζε την απαγόρευση κυκλοφορίας. Και ένας Γερμανός στρατιώτης είπε, «Αλτ!» κι αυτός συνέχισε να τρέχει. Τον πυροβολούσαν με πολυβόλα σε όλη τη διαδρομή και έπεσε ακριβώς έξω από το σπίτι μας. Οι Γερμανοί άρχισαν να φωνάζουν σε όλους τους άντρες «Raus» [Έξω], να βγουν όλοι οι άντρες να βοηθήσουν να κουβαλήσουν το πτώμα και με ανάγκασαν να κουβαλήσω το πτώμα μαζί με άλλα τέσσερα άτομα. Και, εξαιτίας του τρόπου που τον είχαν πυροβολήσει, ήταν εντελώς κομμένος στη μέση. Όταν έφτασα σπίτι ήμουν καλυμμένος με αίμα και θυμάμαι όταν μπήκα στο σπίτι, η μητέρα μου με κοίταξε έτσι μέσα στα αίματα. Ήταν κάτι… ήταν φρικτό να το βλέπεις για πρώτη φορά. Ήμουν παντού γεμάτος αίματα και θυμάμαι πάντα την έκφραση της μητέρας μου, το φόβο της μητέρας μου, την κραυγή της όταν με είδε έτσι γεμάτο αίματα. Και ήταν η πρώτη νύχτα, η πρώτη έκφραση του τι… Δεν ξέραμε τι θα ακολουθούσε και ήταν κάτι τρομερό εκείνη η πρώτη νύχτα.


  • US Holocaust Memorial Museum Collection
Προβολή αρχειακού υλικού

Αυτή η σελίδα είναι επίσης διαθέσιμη σε

Thank you for supporting our work

We would like to thank The Crown and Goodman Family and the Abe and Ida Cooper Foundation for supporting the ongoing work to create content and resources for the Holocaust Encyclopedia. View the list of all donors.